覺唔覺啟德區畀人吹大咗?

827 回覆
1229 Like 36 Dislike
見到呢個post,就知啟德實會俾連登仔燈贏大市
Airside今年就開,Sogo 出年都應該會開,稅務大樓已經拆哂棚就入得伙,仲有新鴻基塊地皇都未賣,都未撚計咩都會公園,中九龍幹線,體育園呢啲,要J根本有排J,啟德呢刻都只係發展緊未爆發

唔明點解荃西樓主係都要踩其他區讚荃西,荃西唔係唔好,只係想問仲有咩有利發展
諗住個sogo 就3万4万都得
開咗sogo 呎價加1萬
airside 又一萬
洗返乾淨個臭海

當大西北都賣緊2皮,全香港唯一市中心新區2皮幾,可以點輸
鑽石山實好住,商場都keep得唔錯,同德福一樣唔覺得過時
如果大磡邨塊地係用黎起私樓
個價應該拍得住啟德/貴過大圍上蓋

但成個區偏舊+真公屋圍城
市場上有批人係對新樓情有獨鍾
其實租值低,係咪反映緊沙塵滾滾既居住環境,加上大量租盤競爭既現狀?
d商場起好,會唔會好似康城咁有改善?
係咪d人忘記曬啟德私樓群係34校網,好似好多人都唔記得
啲學校又爭崩頭
而家啟德啲新樓會唔會好大塵?
隔條馬路,譽港灣已經兩個世界
乜而家仲有人生b咩?
無錯,宜家沙塵滾滾梗係無人租
呢個同意,啟德新盤兩房10M以上都全清 (e.g. Monaco 系列),證明買家係有實力,就算無高按都會入市

其他區好多上到10M都停滯不前,始終要衝破呢個關口唔容易

既然市場都反映左呢個區係值得貴,就算你覺唔覺得佢值,佢都係值
租值向來睇短綫,樓價睇長綫
覺得貴既有一萬個理由話佢貴
都係嗰句啦,點解荃西值2萬3啟德唔值2萬6
過到海都要轉車,一定唔夠九龍奧運南昌站方便
malibu 一房之前成交過兩萬三,總價850萬,我應該無記錯,細戶型全部都超兩萬好耐
康城都叫配套完善,咁都無乜邊度係唔方便唔完善。
市價反映一切。
小學34+中學九龍城都唔算名校網?
就係一千萬條線,佢一房仲有得上係因為可以做高按,比一班愛新樓高薪但唔夠首期既年輕人夾硬推上去

其實係兩刃劍,總價亦因為呢個原因被壓在一千萬,就算尺價再升,總價都過唔到一千萬(2房標準戶)

如果要總價再上,要成區都過一千萬既區先會做到
佢真係唔識㗎喎
靜啦,要派貨,未來升幅一定係大西北
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞