Leveraged ETF 討論區 (13)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
btw, 我頭先用$1.55平咗張SVXY $61.5P,跟住$2.2開咗張下星期SVXY $61.5P
一個星期多啲賺1.06% ($0.65/$61.5)
呢個真,耐唔耐就會有新人入黎問咁樣會唔會繼續keep 64, 咁樣keep cash 會唔會好啲,咁樣係咪要rebalance
全部都係time the market,只係形式唔同姐
64 re-balance 算唔算time the market呢
唔好咁在意短期嘅升跌,一日唔埋單計數cash out ,一日都只係帳面數,幾多%根本無意義(唔排除有巴打孖緊)

利申:長開yahoo finance睇價,但純粹想熟悉多啲個市場
機械式每季固定日子做,我覺得唔算
但明明1號要做,你又心郁郁想見2號好似會升,想等埋先做,咁樣就算time the market 。等得2號,就會等3號,咁樣落去就會慢慢脫離被動投資,輸咗比人性
我月供果日好隨性
唔係次次出左糧都記得
係個range來 28號+- 2日
唔depend on市況嘅操作就唔叫time the market
琴日跌果少少出面就咁多美股已死post係咩玩法
學波台話 唔通留番輸波先來笑咩
社工只會回調時短暫出現, 好快又全部深潛

唱淡唱足十年總會中的
TQQQ -0.3%
-----------
TMF +0.6%
SCO -4.5% (油管塞左 好似係)
UVXY +0.6%
TMF終於肯升
其實點解有d LETF大跌之後deleverage
XIV爆煲係因為ETN
但係SVXY做唔返以前個倍率咩
vix好易大升 +1x decay好勁其實
同埋要就uvxy 1:3
-1x*
唉想入 舊錢又未郁得
Deleverage嘅原因:
我都唔係100%肯定,不過市況太波動或者跌得太勁就會deleverage。
所以即使Nasdaq 100單日跌34%,TQQQ都唔會歸零,因為歸零之前已經deleverage咗。

點解做唔返以前個倍率:
我自己估係因為唔會無啦啦加leverage。例如買開TQQQ,佢唔會無啦啦幫你加到4倍。所以SVXY一旦由-1倍變到-0.5倍,就唔會再回復原狀。如果要做-1倍,發行商情願推出一個新嘅LETF。
唔理
逢跌入貨
If I burn, America burns with me
但deleverage應該只係會overnight發生 好難盤中改口話我地而家改杠桿 暴動都似
而且鳩估呢d改動點都要經過審查 冇得單方面宣佈 overnight都好難發生
2018果次大屠殺係2月5號 但UVXY同SVXY係2月27號先deleverage
所以technically如果係完全冇預警下LETF一日跌到破產真係唔知點算
聽其他人講 SOXL係前年三月無跌足3倍,當然後面有段時間未升足3倍(利申:未fact check)
唔知TQQQ同UPRO有無呢個情況
tqqq upro冇可能
修正利率後sim出黎同實際係match既
係咪佢地唔了解volatility decay或者premium/discount咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞