Leveraged ETF 討論區 (13)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
下星期CPI係關鍵
而家市場估計係7.1%
美股轉熊都唔熊得幾耐
熊市周期越嚟越短
用唔用槓桿(TQQQ)係應該要睇timing嘅,例如出現以下條件︰
1. 低息環境
2. 政府放水
3. 牛市

咁頭兩樣確定咗會加息同縮表,第三樣就要自行判斷
如果仍然認為係牛市嘅,咁繼續揸TQQQ係冇問題,只係因為出現頭兩個因素所以值搏率低咗姐
點解你可以有咁多時間搞咁多嘢?
個drive真係唔係我㗎
-至於未來科技可否扭轉以上我對TQQQ既負面期望,大概只能待時間來證實。但最起碼:
-科技發展只會令少數人發達,關乎全體大眾既養老金問題、發達經濟體人口結構問題、貧富懸殊問題,仍然不停惡化。美國國債問題不停惡化,國會預算亦不能平衡。科技咁厲害,點解唔搞好呢啲問題?
-科技發展帶來既經濟效益,不足以支撐FED升息至3%而股市安然無恙。科技股可以被加息輕易打敗。投資TQQQ,最起碼要等值博率夠高既時候。呢種行為係唔係time the market,每人有唔同睇法,但起碼唔係因為過往幾日/幾月/一年既短期回報而進出市場。
-科技發展唔能夠有效改善發展中國家既狀況,但呢啲國家喺全球供應鏈扮演重要角色。一個系統崩潰,通常係最脆弱既環節先崩潰。

靈源巴Trailing return同rolling return嘅correlation方面我未有能力答到。

至於科技發展方面,我認為而家仍然不斷加速緊。
而家係科技發展超級快嘅年代,但仍然發展速度不斷加速緊。
快到好多人嘅職業、生活,甚至戰爭嘅形式都急速改變。
喺一個發展咁迅速嘅年代,我就唔敢冒險離開TQQQ依架快車啦。
咁6:4 TQQQ:TMF 係咪即係=1.8 Leveraged TQQQ?
唔係好建議將64同1.8倍杠桿比較
雖然backtest入面64同180% QQQ (e.g. 80% QLD 20% QQQ)既sd差唔多但呢2個數冇必然數學關係
當佢3x股債會好d
上次XIV如果佢唔下市都唔會死架 只係一日冇左九成幾姐
不過九成幾個發行商都唔知點操作 可能自己都會蝕到入肉 不如執柒左佢算
呢一部分我都想講,2000年嘅科網股爆破,足見以前資訊幾唔流通、散戶又有幾韭菜

但時至今日,科技股已經唔係空中樓閣,而已經係實業,好多生活/生產都會依賴呢啲公司,因此用pre-2000嘅數據,去估計未來科技股嘅發展,我好有保留,不過prepare for the worst又無乜所謂,所以先得出64呢個穩陣組合
今日weekend幾充實 長篇回應押後一下先
唔為意仲好 一睇原來原po就係果個reddit 64神人
當年既SVXY係神器黎 1x都可以打和小勝TQQQ
成班web癲佬開杠桿炒svxy/直接玩期貨
原po都話
It became a huge crowded trade on Reddit as everyone piled into it including WSB and so on. SVXY and XIV became over 60% of the daily futures volume, and thus it blew up.

跟住2018就一舖清袋
而家網上仲搵到唔少苦主既報導

而家得番0.5倍個回報都唔算失禮
不過黎緊應該有排震
明白了
諗緊月供tqqq
升到去到邊個位轉場去
QLD
跌就繼續月供 SH
的確係
過度簡化都會令自己underestimate個風險
7.1% 夠唔夠熊
Nq 一大堆growth stock 呢兩年超超超爆升咁多
我覺得唔好咁樂觀
如果超預期應該會跌到pk
Core CPI (YoY) (Dec) 先係重點
預期5.4%
超出預期好多
請del app/ 準備$$入貨
基本已決定聽日無論升跌,都由tqqq轉voo
等跌到底,明顯轉升勢時再由voo轉tqqq
因為揸voo升都唔會怕錯過
所以升都唔會太急轉tqqq
而錯判形勢(假轉勢,入左又跌)

點解唔選擇轉現金?

1. 始終長遠睇好voo好過現金
跌市揸voo完全安心,唔影響情緒

2. 其實無野肯定一定跌同跌到幾時
隨時可以升返,揸voo唔會錯過轉勢
只不過唔明朗,所以應該選保守策略

3. 如上面所講,有voo唔會亂fomo
睇到定晒,明顯轉返升勢先轉返tqqq
也唔怕錯過升幅,跌又跌得最少
依家都跌到pk左啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞