Leveraged ETF 討論區 (13)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
細注參與就唔需要LETF,適當比例1x ETF即可。
去左兩日露營咁快又爆post
市況波動 大家Dimond Hand
時間夠長,say 10-15年,就會見到1x 同3x 個差異,即係𠝹走10萬對主倉影響唔會好大,但15年後佢就有機會提升到生活水平

其實我覺得唔做rebalance 嘅LETF 同crypto 都無分別,都係賭緊錢,只係開彩時間嘅分別
咁講真crypto波動性咪仲大,仲要你唔知最尾留得低嘅係未𠵱家啲大隻嘢
利申只持有ETH
又唔可以完全咁講
我哋自問就係傻散,冇眼光冇技術唔識睇市,所以決定睇下長hold以LETF為主嘅portfolio,又好似work喎,咁咪去馬

唔需要特別才智亦唔需要係天命之子,因為呢樣嘢過去幾十年(如果唔係一百年)都係work,當然未來唔一定會重覆歷史,但以你嘅邏輯咪否定晒之前work嘅歷史?咁係不符合邏輯亦不符合現實
係,最緊要𠝹返幾份錢,投資落唔同segment,一個爆咗都唔影響生活就無得輸
所以LETF要多啲時間去compensate 較細波動性,亦都所以我唔明靈源巴點解覺得crypto 贏面會大過LETF(唔rebalance)
LETF work既歷史只過去十幾年(前未一見既大長牛市),唔係過去一百年/幾十年。過去work既只係SH 1x ETF。只有1x ETF既回報先係市場回報,3x過去十幾年既大部分係超額回報。
Crypto 又有幾長track record
唔洗諗咁多!其實買tqqq就等如買納指
納指點會唔係長年升,最多捱下波幅
而家發生2000,2008的跌幅機會係極微
真係發生,你買咩都死
做咩都有風險,出街都可以無命
不如膽心下你返工果間公司仔幾時執
個身體幾時有問題,幾時未發達好過

呢d機會仲大過tqqq jump to zero
唔係,可以自己搵返NDX data自己簡單sim返
就算唔rebalance,至少由86年開始都只係衰過00年一次
如果唔相信自己係天選之一、幸運兒,咁唔係更加應該多方面押注,甚至押注一啲自己唔相信嘅嘢咩?

如果唔肯定自己啱唔啱,可以根據凱利公式分配注碼。簡單嚟講就係根據期望值分配資金。你相信貴金屬、相信Crypto就買多啲,唔相信LETF就買少啲。拎1個月人工買LETF都好呀。萬一真係升多200倍,到時對人生已經有好大影響。
正因為無track record,所以我對crypto以彩票看待,細倉。我覺得佢有發展空間,但需要十年以上時間甚至幾十年慢慢發展,現時宣傳有部分比較誇大,熱炒時用黎引人落搭。

而LETF對我而然亦係一張彩票,而且根據track record計算現時值博率太低。買LETF要贏大錢,我認為要只有極狹窄既time window入貨先做到(即需要time the market),上個時機一早過去。下個時機唔知幾時黎。如果你唔識2009年後幾年內判斷出未來TQQQ會大升,我覺得你應該都唔知下個買TQQQ時機係幾時。
2009年後幾年你望住TQQQ往績(我知未有TQQQ,先假設有類似產品),只會慘不忍睹對佢一啲興趣都無。然而只有往績慘烈時,佢將來回報先會係最出色。呢個就係recency bias
但事實就係你任何一個位買tqqq都係賺,點解需要time the market?
如果講recency bias,咪已經有人sim過更早年期嘅LETF,睇返都有好高年回報啵
為咗驗證自己想法,我想對往年模擬LETF數據做分析,有結果再同大家分享。
大家有最早去到幾年既模擬TQQQ UPRO數據?
yahoo dl落唻NDX好似去到85年尾
第3,4個po果時好似有傾過
都係果句,唔rebalance都係輸00年,其他年份多數發到pk
rebalance嘅話基本上冇得輸,分期供就更安全更快返家鄉
用字唔係好準確
其他時期多數發到pk
如果指數長升,理論上2x一定升得多過1x,3X 最大嘅問題就係容易drop to zero.
但係既然20年3月咁大隻黑天鵝都冇事,我又唔覺得3X 真係會大問題

不過質疑同驚係正常的,我都唔係全倉TQQQ啦
可以參考教主嘅backtest

【數學+歷史分析】 Leveraged ETF 可否長揸?
https://lih.kg/2409324
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞