Leveraged ETF 討論區 (13)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
巴打咁既情況你唔睇淡?
定係覺得根本預測唔到個市點行,就Keep住照買股?
之前有人話個個走去買TQQQ,咁咪個個都贏錢?市場唔會俾所有人贏錢嘅
現實根本就唔係個個頂得住個波幅
其實好多時都係槓桿問題,貪勝不知輸,遇到股災,就爆倉收場
邊度?
好似都係生面口想time the market嘅多
我以前都試過出出入入。但係操作得越密,心態就會越差。升嗰陣容易FOMO高追,跌嗰陣又容易驚得滯止蝕。

而家我個倉分兩個部分,90%左右係Strong Hold長揸,另外10%左右係自己主動炒。而家個價距離我買入價仲有一段隔離,我咪唔洗驚住。其實回調隔幾個月就一次,唔洗跌兩成就覺得世界末日咁。

短線我都係覺得不確定性比較高,特別係下星期出通脹數據,但係長線睇法仍然無變。所以主動炒嗰部分我會保守啲,但係長揸嗰部分就算2022年橫行一年我都唔會怕。
我諗靈源巴都唔係完全反對搏3x
而係至少宜家唔好用科技股嘅3x唻搏,就算3x都要搵值搏率更高嘅3x
覺得自己好唔理性 不斷係咁轉來轉去 出出入入
消息又冇人知道咁快 睇唔透個市
都係決定strong hold 逢低買入算
均價170都未驚

比最高位先跌左1成

想請教
點解我用你既data 去比較real TQQQ data
到最近既結果可以差咁遠? 如上圖
start date都有影響架
之前有個巴打試唔同日子入貨
分別都幾大

但64比 當係買1.8倍qqq指數咁諗 又唔差嘅
不過都好睇下次股災幾時到
如果你想供到退休
果陣先股災嘅話就真係得4成fas
不過果陣供qqq嘅都係得番6-7成
老老豆豆
連咁跌法 我2次lo都撈唔到tqqq
我就知 我唔係time the market嘅料子

google search:Alpha Generation and Risk Smoothing using Managed
Volatility

我見到納100最好2X
S&P500最好3X
但諗緊一個問題, paper 係十年前會唔會太舊
唔啱今日情況用?

另外paper有提到
每日波動性真係好重要
(如果之前有人睇過研究過呢篇paper
我可能old news 左)
目標2022 tqqq ytd 正數
唔開App就好易hold得住
佢係用IXIC可能貪佢年期長啲,唔係用NDX
粗略比較咗下個差異大概係咁

因為我用靈巴既data試下計月供10年
08年開始供得出既結果好差
走去搵真TQQQ比較
所以有呢個問題
可能係我錯
新手唔識野
係個基礎唔同姐
TQQQ係NDX 3x
靈源巴用IXIC 3x
不過佢重點都係想講科技股3x宜家唔值搏姐
其實關鍵都係2000年科網股爆破會唔會重演(又或者你避唔避得過)。
如果會,咁3倍槓桿就太高。如果唔會,咁就OK囉。

聽日,今個星期係關鍵
仍守到前底nq1860都未洗驚
跌穿彈唔返先似轉熊

如果係咁
我自己可能會賣tqqq轉voo
波幅細d,跌唔多
升都唔會錯過
容易揸d
有返明確轉會升勢先轉返tqqq

真係睇到咁淡咪100現金,等撈貨
再唔係put埋
14860呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞