Leveraged ETF 討論區 (13)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
你唔會追得到反彈果下

我建議你供voo, 等tqqq回再voo轉tqqq會好過你嘗試time the market
其實qqq跌左7%炸。。。 跌2成先叫大回調
所以有voo 反彈都唔會miss左
供都會miss

另外少講左,如果舊經濟唔受影響
voo可能唔洗點跌tim,仲可以等新經濟升返
分別不大,voo管理費少d
再轉返tqqq都可能係一個月,甚至幾個月後
甚至半年以上,睇情況
當初入tqqq既原因係乜?而家已經消失左?

講到底咪又係想time the market,即係仲未醒覺。

祝你好運,知到個頂同底係邊。
其實搞到咁複雜最後都係time the market
不如將一半錢係time in the market
另一半就靠眼光time the market
其實邏輯上轉得去VOO 轉去UPRO都係成立嘅
有冇講關於M1 M2 同股市嘅correlation
15年TQQQ跌一半
點算

我係你就唔好轉返做tqqq繼續揸voo算
比你知頂同底點解唔清倉要蝕埋voo 跌
https://lih.kg/veNKsiX

cash同VOO本質上都係time the market
只係你將exposure由300%降落0%定100%既分別
變100%即係睇淡又唔敢睇好淡 變0%叫做睇淡唔做淡
你再唔睇好直接用-1x或者-3x都得添

*

其實唔需要講time the market必食屎
個人決定自己知道風險點做都得
係唔會miss架 不過你升3% 人地升10%咁解
個exposure本質上就係倍大風險回報
跌果陣跌得少 升果陣一樣升得少
同頂差太遠既話升番上去時都會有compounde effect
會比預計中少d 不過12月係decay左唔少
一次回上面,tqqq
18年跌60%,年半先升得返原位
將tqqq轉voo
係如果黎緊nq穿ma120
發生18年的熊市走勢的機會加大
風險加大所以減少槓桿同分散行業
情況好合理,進可攻退可守
唔係time in market
係既就轉sqqq啦
未經歷過都自己睇返18年走勢
真係覺得值得死坐唔需要調整既就sh
因為呢到大部份人本身就有tmf/sco對沖
跌市只係需要正常rebalance 18年都係持平/有賺
backtest都做到1999點會無考慮過 自己倉心理因素就真嘅
120/200ma嘅buy & hold strategy學術研究黎講比起股債無乜優勢
自己考慮啦
簡單答經驗法則,有興趣深究可以追po睇下,但我記得大家都係猜測有咩可能因素,未有好實在嘅理論

至於你講嘅嘢,只係站喺未來人嘅角度講,事後睇返一定有最好對應,但當時嘅話你點知係點,可能重有得跌呢
知高低位就唔使搞咁多嘢直接高賣低買啦
講咁多咪即係睇住個市唻做人,咪即係time the market囉。
雖然呢度平時講到time the market係罪大惡極咁,但我覺得time the market係完全冇問題而且係賺錢之道,極大惡極果個係唔識time,time錯晒嘅自己姐。
你有信心咪去做,話晒自己錢,冇理由聽人點

不過提一提你,18年唻講6/4 6/3/1都係快過VOO返家鄉
點解每季好d: 無乜得解 paper揾唔到一個好特定嘅原因不過事實就通常係咁 一說係大浪/ER週期有關

點解4月reb: 無人話4月最好 我之前講4月係我份backtest咁岩上次1月reb下次咪4月囉
你係3月tqqq浪底reb一定最賺 但係個陣你敢唔敢咁做呢?萬一tqqq跌落個位數點算?呢個就係time the market嘅風險

再講多次 time the market係個人選擇 你揀岩時機reb一定賺過3個月一次
但係當中嘅風險同時間心力你要自己考慮
暫時無咩比較passive嘅time法會穩定贏SH
呢方面你問洪吧可能清楚d
唔知撞到呢隻級數回調
呢個POST D巴打 會唔會改哂做全倉SQQQ 6:4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞