Leveraged ETF 討論區 (13)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我download咗^IXIC yahoo finance data (5/2/1971 to 6/1/2022),自己模擬TQQQ Annualized 10年 trailing return 同10年 rolling return 之間關係。唔考慮管理費、借貸成本。

計trailing return 同 rolling return 會截去前後各10年data,所以剩低7804 trading days。

結果如下,自己睇:

如果過往十年TQQQ年回報(trailing return)超過50%,未來十年平均年回報係負22%。
過往十年TQQQ年回報超過50%,數據期內只出現於1984至1987年, 1997至2001年,以及2019年至今小部分日子。
從6 Jan 2022計起過十年TQQQ年回報係57.8%

至於輸咗十年後有無得東山再起,你可以慢慢再考慮,但首先你要捱過十年先。

今日有啲攰,唔分析太多喇。IXIC資料年期比NDX長,所以我用前者。如果會有大偏差請指出。
睇完好去瞓
巴打
係146~150之間磨左2,3日
爆上去得唔得
- 納指同Nasdaq 100個scope已經好唔同 而QQQ/TQQQ係睇後者
- 又係因果問題 correlation唔代表causation
本質上就係之前兩個大浪(有一個仲係nasdaq 100面世之前)升完backtest 但sample太細好難代表到乜 你改用日子谷起條數令佢睇落有statistical significance其實只係一兩個浪
- 咁樣逐個浪睇好過:pre-nasdaq 100果個唔關TQQQ事
咁淨低就係2000一次 問題就簡單好多 會唔會再出現dot com bubble?
- 2019之後一樣要留意會唔會比2020 3月個大跌浪谷起左條數 例如2021 3月既水位其實唔到2020 pre covid ath+60% 但因為2020 3月碌左落去所以呢堆日子都計埋咁
UPRO高過TQQQ指日可待
羅素2000同ARKK都仲係綠色
其實都係針住第一點
就係cpi係咪真係經濟咁好先

d嘢貴左係供應少左 定係需求多左先
前者代表就係大家覺得武肺呀 labour cost貴左 shipping貴左 所以d嘢先要加價

後者 經濟好好呀 d人好rich 係咁買買買
我又覺得唔好咁樂觀哂先

始終仲有機會再發生 2020-3 斷完又斷
冇否定 只係覺得參考性唔係好大
同前幾日TQQQ食棍後rolling return差唔多
-The 100 companies in the Nasdaq 100 make up more than 90% of the weight of the Nasdaq Composite Index. 所以IXIC應該有相當參考價值。
- 如果要講因果問題,過往backtest表現都唔代表將來表現,咁任何研究都失去作用。
但起碼數據傾向指出trailing return越高,rolling return越低。其實呢個現象喺唔同asset並唔罕見。
-你覺得本質上就係之前兩個大浪、用日子谷起條數,咁其實大部分人對TQQQ回報既理解都係過去十幾年一個大升浪造成。7804個交易日其實已經包含咗31年既資料。你有一個浪,我有兩個浪。唔會比你差。
如果我有時間、有興趣,我再試試dow jones 3x。咁應該唔止兩個浪
-「問題就簡單好多 會唔會再出現dot com bubble?」
我認同問題其實好簡單,你相唔相信market cycle 存在同This time is different?
- 如上,2019以後唔計既話,我既數據會考慮兩個浪。我包埋2019以後只係想指出,我地現今TQQQ過往十年既高回報(57.8%),喺歷史中係一個罕有既存在,過往只有少數時間出現過,之後十年回報亦不算理想。大家對於歷史數據有自由作出自己既解讀,往績唔一定反映將來
其實高通脹係會逼人買股票,因為股票係回報最高的資產

而且而家利率咁低,借錢2%利息仲低過通脹
如果純粹CPI高過10 years treasury yield就代表爆升。
1973-74年都係CPI高過10 years treasury yield呀,點解條片話上一次係喺1940年?
咁1980至2008、過去10年大部分時間都係10 years treasury yield低過CPI,股市咪又係升。

Del app啦
會唔會有機會跌到200SMA
自2020四月後都未試過掂到
睇vix準d
跌落去都唔點升 = 仲有得跌

之前有兩次升番,d人開始唔識驚
呢個係最危險

個巿基本上係全跌唔係轉移資金
可能真係好多人睇得好差cash out 唔玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞