Leveraged ETF 討論區 (13)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
其實我自己無咩anticipation
但佢講野可以爆完再作個原因出黎 成日都係咁架啦
最近又傳緊咩deltacron
不過今個星期數據又多 ndx又到關鍵位 星期五五間銀行一齊ER 咁多野加埋好難估
我估佢又會安撫下市場,因為佢嚇一嚇市場再安撫下,真係縮表果陣市場就冇咁驚
單純係對長債嘅demand supply
例如對末來20年以上嘅經濟增長、通脹預期
成日鳩噏搞到係咁chok
豬decay都豬死
唔洗開app lu
唔計加減息
股市好 -> d人覺得買股更值得(opp cost低d) -> 債demand跌
反之亦然 有個術語叫flight to quality
lm
有策略咁time the market其實無問題
如果層主test過跌穿120ma轉voo, 之後升穿返就轉tqqq嘅結果係好過strong hold嘅, 咁可以試下
最怕係佢只係憑直覺去trade, 咁樣好易變成亂trade, 最終嘅結果仲衰過strong hold
其實成日話唔好time the market, 即係唔好成日出出入入姐
但有時都應該別人恐懼我貪婪㗎
別人恐懼我貪婪梗係好
樓上果個time the market係跌咗一大輪依家先話轉voo 等明顯升勢先轉返tqqq
好撚假 次次一開市就插水
睇黎今晚又跌
又係tmf跳水先
入黎主要係睇大家扮叫春

反正都係SH
唔開app 就唔會豬
要叫下春抒發下壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞