Leveraged ETF 討論區 (13)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
究竟仲要跌幾耐

不過今日都係1~2%,冇之前10%咁勁
1~2%咁樂觀
每一個鐘再跌多1-2%啦
1) 唔需要長牛LETF都可以跑贏,尤其係股債組合
2) 1x "work"係因為sharpe,咁樣數學上1x work 同 kx work係leverage cost係零既情況下其實等價架喎
只不過現實有leverage cost同產品選擇上既限制所以最尾揀左3x咁解
最optimal可能唔係3x 可能3.1x 可能2.6x 但絕對唔係1x (因為有risk free interest)
血汗錢同浮雲一樣
我今日唔會再俾你地呃到開App
之前踩中120 MA就會開始反彈破頂,今次唔知點
典型5:5 (4:6 / 6:4) 股債應該都有啲經濟狀況係唔work 雖然過往幾十年都work
其實都算橫行咗好耐
10Y 債息繼續抽升
多美國人財自左
可唔可以請教TMF咩情況先升,成日好似無升過咁嘅
長債息跌
到時price in咗就未必跌呢
上次縮減買債規模都無嘢呀
升跌真係好難估

經濟好又跌到pk, 唔好又跌
結果就係 2009之後十年事但一年入 去到2019年底都笑到合唔埋口
正所謂升市勿摸頂 跌市勿摸底 一個同大升/跌浪獨立既策略反而可以幫助你兩邊都食到
係最磨既2004-2008年64都好過做定期喎
習慣咗就好
咪超乎預期既快速加息 所以ray dalio果d咪用AWP對應對通漲/縮
https://www.optimizedportfolio.com/all-weather-portfolio/
玩燈掣
不開app望就不失望
我唔會好似琴晚咁中計架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞