Leveraged ETF 討論區 (13)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
咁連登咪UVIX討論區
當160蚊嗰陣拆,係有1股
變80蚊,你有2股
就算只睇2018年2月之前
TMF/SVXY sharpe ratio都唔夠VOO好
希望一拆二腰斬完抵消麵神啲燈力
麵神係美聯儲香港代表
美國佬都驚左佢
PV上面測SVXY/TMF 60/40 rebalanced quarterly小勝TQQQ 64
(只限2018前 )
依家買唔買好?
aapl同voo入邊隻比較好,個人偏向aapl,之後嗰幾年iPhone 應該繼續大賣同埋會出電動車
想問下你啲tqqq買左幾耐,買既原因係乜?

點解你講到voo咁好但又成手tqqq既

我隻SEV蝕左50%
NQ 成份係100間最大嘅公司
咁其實就算tqqq 跌幾多都唔係啲咩問題
升返都遲早姐 所以都唔洗話比啲波幅嚇親
佢跌 你一樣可以入貨拉低個本
咁當然你買tqqq就唔好all in啦 始終槓桿
所以我就無買其他對沖
因為100大喎 如果都係死氣沉沉都好大獲啦

純粹個人睇法
唔好比一日嘅唔好 放棄長遠嘅目標
係咩升番
但捱唔捱得住好大既波動係另一回事
見大家咁驚,又係時候溫下書,定下驚

TQQQ咁好?我all in啦!
TQQQ好又唔代表要all in 凡事太盡,緣份勢必早盡
首先指數雖然長線嘅講會係升,但係短線都可以插得好勁,亦都有機會橫行一年以上。而且leveraged ETF係用一種危險嘅方法嚟玩指數。做危險嘅嘢就更加要小心謹慎。

舉個例子:大家平時出街會唔會一路行一路睇手機?會唔會紅燈嗰陣過馬路?我其中一個人生座右銘就係:「睇手機就唔好亂過馬路,亂過馬路就唔好睇手機」。
你要做危險嘅嘢,就應該謹慎啲。你唔想咁謹慎,就唔好做危險嘅嘢。人無事先做到世界冠軍。TQQQ咁勁,就算你唔all in,你最終都會發達。唔需要咁心急一嚟就all in去盡。就算TQQQ最後真係升100倍,你捱唔住中間嘅過程都係無用。

唔好一下子all in 一下子清倉
其實一直Strong Hold好過不停出出入入。想像吓你喺過去2011年至2020年任何一個時間點買TQQQ / UPRO,長揸到而家都會大賺。但係新手就係鍾意憑自己嘅直覺,無任何依據咁出出入入。

連續跌幾日又驚佢會不斷跌,清倉!
連續升幾日又驚錯失機會,all in!

最理想當然係一直Strong Hold啦。如果你做唔到Strong Hold,總係忍唔住想炒嚟炒去,都應該學習吓分段買入、分段賣出。今日all in完下星期又清倉,然後隔兩日又all in,依啲完全係傻散行為。
ching有幾多子彈
妖股彩票
買得就應該預咗可能要承受3倍嘅痛楚
升個陣三倍梗係個個都想追

不過都係繼續生命值硬接
其實3倍左個波幅都同普通股唔差得太遠
仲細波幅過TSLA
Strong Hold
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞