Leveraged ETF 討論區 (13)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
1.
係,點解我覺得2000機會極微,某程度上單睇數學都夠
dot com高低位計NDX跌到得返17%
AAPL+GOOG+MSFT就已經成29%
NDX一百隻股全部歸零,上面三隻跌剩一半,都已經有14%
1.
係,點解我覺得2000機會極微,某程度上單睇數學都夠
dot com高低位計NDX跌到得返17%
宜家AAPL+GOOG+MSFT就已經成29%
NDX一百隻股全部歸零,上面三隻跌剩一半,都已經有14%
deeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
cayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
新手想問下 期權行使價既結算價係計盤中既收盤價定計埋盤後?
收市價
入價既話部分broker會比人post market小小時間execute
睇自己broker點寫好d
TQQQ -3.2%
--------------------
今日避險三寶
TMF -2% (好似終於有小小support )
SCO +0.7% (能源依舊非常強勢,地緣政治緊張+寒冷天氣 SCO算係咁)
UVXY -4% ( 可能仲係unwind緊前兩日大跌同FOMC聲明)
泡沫點都有小小,基本上隻隻科技股都有,但我純粹覺得無乜可能再出現好似2000年既調整。

始終都係保持偏向樂觀嘅心態。
豬死啦
tmf 向下突
真係比佢影響左
其他升佢跌 其他跌佢都跌
TMF預有排跌 縮表期實見1字頭
一齊堅持
AAPL PE而家PE得30倍咋喎,唔通10倍先合理?
LM
睇多左少少
覺得TMF係要黎防系統性危機/現實黑天鵝(2000年科網爆破 2007雷曼危機 2020武肺)
因為資金覺得危險 無地方避 個個轉入去債市低風險避險 炒高債價
但呢幾次炒加息縮表 普通金融週期轉動
息債升 長債同短債差距大
銀行股靠賣長短債 債差 賺錢
加埋驚債券拋售
資金只會流入銀行體系呢啲地方
TMF係唔會防到呢啲情況
Demyth: 縮表會唔會令TMF西跌?

近兩次縮表係1999 Q4 - 2000年底 同2017 10月-2019 8月

1999-2000: TMF (simulated)由1999 Q4既2.5升到2000年底既3.5
同期TQQQ (simulated)由173直插46
同期64 portfolio 持平
係 你冇睇錯 當年既TQQQ就係咁高 即係你all in TQQQ要到2021先解套到

2017-2019: TMF 由 20.76 升到 33.75 其間低見15.42
TQQQ由 21.66 升到 30.25 其間只有一次小回調
同期64 portfolio 上升73%

縮表期間TMF仍然係穩定增長
2017所謂「跌落1字頭」只係因為當年TMF就係20蚊上落
跌小小咪1字頭囉
2次縮表既共同特徵都係TMF會短期向下(1999Q4, 2017 Q3-4)
但好快就會彈到正常升軌上面
2000大盤跌太多 債既吸引力極大令TMF一路向上
2018平盤下TMF仍然強勢一路急升

如果黎跟真係會大跌 咁資金一樣要轉入債市避難(唔好以為科技股收皮大盤可以獨善其身 尤其而家SPY入面科技股成分一樣好重)
TMF仍然會向上對沖
所以TMF最重要既避險功能唔會因為縮表而改變

算唔算答左你既問題
我估聯儲局都唔係on9,計畫得縮表都係評估過經濟復甦情況先做,某程度都反映未來股市係樂觀

有啲咩樹,美國撈會膠得掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞