Leveraged ETF 討論區 (13)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
- 係Nasdaq入面再睇top100其實就係momentum strategy既效果
即使入面高度重疊我相信個誤差累積起黎都唔會細
至於DJI 只可以講科技股呢個concept係近3 40年先有既事 佢既走法同傳產亦都幾唔同下

- 因果問題同backtest係兩回事黎
backtest講既係事實 至如你點interpret個backtest 係另一回事
我唔會話你個chart係錯既 但我會話你個methodology有問題
10個浪入面拎3個出黎睇 同 7000個trading days入面拎300日出黎睇係兩回事黎
因為係rolling return所以每一日都唔係互相獨立既 傅統既統計分析並唔適用 冇辦法證明兩者有關連
同樣地你用浪去睇既話sample數更加唔夠 所以冇辦法得出你既結論

- Backtest既結論可以唔需要同未來有任何掛鉤但依然比到insight你
例如唔少paper都用過去既數據去搵佢每日改變既distribution試唔同portoflio既效果
例如「TMF同QQQ既correlation升/跌時會影響個portfolio」幾多咁樣
唔需要假設任何同現況或末來有需既野,但同樣可以比你睇見個portfolio有冇效果

- 我信market cycle但everytime is different 淨係睇2000同2008甚至係2020係完全3個唔同既劇本黎
個問題係「點解係2000」?點解唔係2008或者2020 或者一個全新既劇本?
不過又咁講,靈源巴個backtest結果同下圖都相當接近,咁即係加咗TMF就帽事啦?

- 呢個統計我覺得睇冇leverage嘅嘢意義先比較大,3x始終係00年太傷,單一事件影響太大

- 就算我信market cycle,就算覺得dot com crash會再發生,其實都好難去精準預測幾時會發生,好難好好咁去time the market,我諗你都唔敢講話三四年之內一定會大跌啦?萬一真係三四年個泡沫都谷緊上去未爆住,到時點算?繼續等?到時先入?
我當兩年後就爆,呢度多數人都唔係全倉,透過rebalance分分鐘已經鎖住咗好多回報,累積咗極強嘅購買力,好大可能TQQQ果part跌到0購買力都比一開始更高。危機過後嘅反彈亦因為資金多咗,比等到底先撈底效率更高。
如果係短期內爆,咁亦冇問題,因為我都唔係all in而係用一兩年嘅時間分期入。
我睇唔係好到有其他唔需要time the market嘅方法,可以更好咁去應對呢個市況嘅同時保留比較高嘅財自機會。
你又唔係教主咁全倉唔做rebalance
係嘅就幫你唔到
都係嘅,好彩搵返optimized portfolio出嚟定一定驚,訓教先

月供無敵論
我個倉中晒
我覺得其實唔全倉
set個合理嘅portfolio已經平衡咗
遇到咁差嘅情況都可以翻到身,只係要坐耐啲冇得快速財自(但反正本身都冇),如果有分期供就翻身翻得更快
本身2000會再發生嘅機會已經極細,好夠啦
其實我都唔明點解成日會有人用2000年既情況類比2022既情況:

1. 今時今日既龍頭科技公司既生意已經廣為人知,aapl/google/msft, 全部有盈利,有現金流,負債低,未來前景穩定,用2000年初阿豬阿狗加個(.com)就開到既公司黎比似乎等於同大陸山寨公司vs蘋果一樣無稽。

2.當下資訊性流通,個個拎住部手機就知世界發生乜事,散戶大規模panic sell起碼唔會好似2000年頭咁(果時美國有電腦既人都係極少 ,around 5-10%),更加未有smart phone.

3. (呢個純碎個人9up)世界上大部分科技行到某個位就會有爆發性融合(AI deep learning + 智能車+ 3D print + 量子電腦 etc..) 未來十年既發展速度只會快過之前既任何一個時代。

4. 除左美國佬之外,仲有邊個市場夠穩定同成熟?我就真係諗唔到,起碼唔會係港股。

當然唔係話股市完全無風險,但係我始終對於美股(特別係科技股)既未來樂觀,科技改變人既生活呢個係永恒道理,哪怕回報未有之前十年長牛咁好,我都只會集中投資係呢到。

求各位賜教同分享

其實有時都係睇邊樣睇起上黎值搏啲
認同巴打諗法
同埋我信電腦算力繼續幾何級上
(keep到摩爾定律)
所以睇好科技板塊

所以信TQQQ+TMF 得救
呢個投資組合有啲似風水
可能呃你十年八年

第3點有D 契媽9up feel
成日拎龍頭股講價值投資
其實aapl 2020到2021做左乜可以多2萬億市值
QE?黎緊加息收水,2萬億係泡沫定價值好快就知
唔講龍頭唔通講BABA咩
唔知果位師兄而家溝到幾多
當有龍頭股2年內既市值可以多左2萬億,我已經唔識分價值定泡沫
M1之外已經唔記得有乜新產品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞