Leveraged ETF 討論區 (13)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
好平㗎,100蚊都有一套,我每個禮拜都會買一套獎勵自己勤勞嘅工作
即係點?唔係就等於全倉TQQQ?
errr 講錯左 即係話會係cash同all in之間切換既策略
撈咩都咁掂
喺唔同領域都有深入研究
新手一問
而家TQQQ跌到我均價140, 倉位廿萬
應唔應該先cash out再月供一萬, 等大跌再慢慢溝
定keep住廿萬, 繼續月供一萬, 但咁就冇錢溝
唔好time the market, 憑自己眼光操作長遠多數都輸
我自己改到後期都改得有啲hea 😂
成人台成日見到財經台既巴打
大家睇跌姐,如果升咁你點?
不過反正你之後都會月供嘅話,其實都OK,定期供基本上無死,睇下如果睇錯咗賺少咗自己會唔會揼春囉
我嘅話就唔會搞咁多嘢,同埋主倉成日諗住time the market呢個心態個人覺得唔係咁好
all in all out咁勁…點樣出入法?
見早兩日Out巴PO果個睇VIX嘅做法都係贏全倉少少(包00年) / 輸好多(唔包00)
可以做到同6/4差唔多好似都幾犀利咁

TQQQ唔係會拆股咩
人地商業機密黎 得signal
市面上有唔少人做呢d model 有d收錢有d唔收錢
同埋backtest都係由TQQQ上市開始計姐 冇乜人真係拎simulated data由2000開始
拆左都升到買唔起
賺到錢就鳩痕
幫屋企人買QLD + VOO
均價163 而家轉曬啲TQQQ去UPRO會唔會好不智
除非超出咗你風險承受能力,否則盡量少操作
一跌好多人坐唔住
莫講話HOLD幾年
所以財自唔係咁容易
code
-關於Rolling return methodology,清流君有條片講應該單筆抑或定期定額
https://www.youtube.com/watch?v=uTXwhTTIuMw
當中引用Vanguard, Morningstar等研究,有用到10Y rolling return黎做比較,唔通佢地methodology錯咗?
Day 1, Day 2, Day 10既rolling return 係有depedence好正常。但Day 1 同Day 1000, Day 2000 rolling return出現既dependence一定細好多。如果年期夠長(以十年計),rolling return仍然有參考價值
再講,你覺得7000日拎300日黎睇係偏頗。咁我攞10Y trailing return >30%黎睇,7804日中有3397日,30年內約四成日子,仲夠唔夠?平均rolling return係12%,大概同QQQ過去十年回報差唔多。我睇唔到點解要揀TQQQ,而非QQQ。後者波動性低好多,tail risk低好多。

-「Backtest既結論可以唔需要同未來有任何掛鉤但依然比到insight你」
「唔需要假設任何同現況或末來有需既野,但同樣可以比你睇見個portfolio有冇效果」
我地研究投資係為應付將來情況。任何研究要應用於將來,都必須同未來有掛鉤。最基本必須假設過往portfolio變動情況與將來變動情況有相對應之處,背後fundamental factors無嚴重偏離。否則,過往backtest無法為我地提供應付將來既有效insight。

-我上面既chart某程度上亦係backtest,只不過思維同你做既backtest唔一樣。我只係buy and hold 十年得出10Y rolling return,而你會引入其他資產、分配唔同資產比例做rebalance。我backtest變動既係start date、資產比例不變。你backtest start date不變、資產比例變。
所以你backtest會得到同一start date下,最佳/比較好既資產配置比例。
而我backtest會知道唔同start date下同一資產既回報會有幾大差距,唔同情況下TQQQ值博程度有咩分別。
而上面我既chart傾向認為,2019年以來10Y trailing return>50%既部分日子、以及現時,TQQQ值博程度十分低。
你基於TQQQ過往十年極為吸引既回報選擇咗TQQQ(呢個極高回報只出現喺少數backtest start date),然後覺得自己對資產配置比例既研究可以為2019以後投資TQQQ提供保障。但我認為首要投資邏輯係搵一個值博率唔差既工具(唔係TQQQ),然後再研究咩資產配置比例可以再提高portfolio效率/續航力。

-至於未來科技可否扭轉以上我對TQQQ既負面期望,大概只能待時間來證實。但最起碼:
-科技發展只會令少數人發達,關乎全體大眾既養老金問題、發達經濟體人口結構問題、貧富懸殊問題,仍然不停惡化。美國國債問題不停惡化,國會預算亦不能平衡。科技咁厲害,點解唔搞好呢啲問題?
-科技發展帶來既經濟效益,不足以支撐FED升息至3%而股市安然無恙。科技股可以被加息輕易打敗。投資TQQQ,最起碼要等值博率夠高既時候。呢種行為係唔係time the market,每人有唔同睇法,但起碼唔係因為過往幾日/幾月/一年既短期回報而進出市場。
-科技發展唔能夠有效改善發展中國家既狀況,但呢啲國家喺全球供應鏈扮演重要角色。一個系統崩潰,通常係最脆弱既環節先崩潰。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞