[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
40 Like 7 Dislike
講真18-18.5k佢都應該收貨
只係佢個profile開19同開18,吸引力差唔遠
睇你用咩角度睇
計個job就唔太值
不過要keep到有個人做野洗少少錢買起佢career path都不失為一個方法
份糧唔夠洗仲痛苦喎
就算佢夠budget 佢見你current 咁低都會壓你價
想問吓2nd interview 完 諗住send thank you letter 係咪應該send去第一次比interview confirmation letter嗰個?因為佢署名係team finance 唔係HR send的。同埋想問問內容使唔使寫到好specific話對邊樣有興趣咁啊?thanks!!
依d唔係雞蛋挑骨頭喎
只係你唔知做左對你有咩好處
直接send比interviewer

可以寫對邊樣有興趣
我搵唔到個interview即係老細個email 咁send去公司個email? Thank you🙇🏼‍♀️🙇🏼‍♀️
1. 之前無問到者,唔駛ff太多

2. 唔知幾時出,你點知係咪真係會等得到bonus?bonus個數係咪夠cover short notice嘅錢?
方丈
做咗宜家間公司半年多少少
啱啱收到個新offer 係升半個title 加多30%
但我其實想留喺宜家間公司多啲 但又想人工高啲
請問可以點同上司講 會佢聽得舒服啲再幫下我
Part time 意義不大
你不如試20 啦
少少啦
因為用錢買佢唔走姐
做野個量又唔多得去邊
咁又唔可以排除武漢肺炎嘅影響嘅
俾啲時間等吓喎,而家拍緊面試你以為衰咗但其實唔係嘅signal
20(Nego)
平手都走
一年出多一萬蚊就買到有個正正常常穩穩定定嘅大學生坐喺度做嘢,仲要有大公司實習經驗,算係咁
最主要係其實正常招聘程序都會要問上司拎錢,佢批准請呢個人,升幅太大上司一定會問,咁如果佢同其他人差唔多,但係其他人升幅只係10%,咁點解要為咗佢而俾人問多幾嘢
咁呢個唔似雞蛋裏挑骨頭喎,尤其係如果你個位有好多要同人合作嘅位,融入唔到團隊都已經係問題
係邊個見你,第一次in你有冇俾感謝信
thanks 方丈
1. 講明未有定論

2. 可以啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞