[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
40 Like 7 Dislike
你個懷疑合理嗎?
你要諗你本身離開舊公司既理由
方丈求教

返左新工一個月多少少(試用期未過),係細公司黎。剛收到份interview ,但填application form授權聯絡前僱主,點搞好?啲HR會唔會真係聯絡?

主要問題係:
1. 依加間公司係用startup funding請人,而份funding其實未批。雖然公司話份funding一定會批,但如果唔批就會失業

2. interview唔包生仔,但依加份工唔係想做嘅野,所以真係想去interview。

依加公司啲人都幾好,佢地又堅等人用,所以唔想比公司知interview。呢種情況有咩建議?In係真係想In,但亦驚比公司知。冇得兩全其美嘅話咁要點選?

利申:係幫人問,所以唔太清楚個funding係咩事,亦唔太清楚成功批嘅機率,淨係知好似係資助startup請人。
方丈方丈 幫人問想知marketing agency 2nd interview 老闆負責 通常會問啲咩架?
打返去問番係好
不過你心急搵工唔代表每一個miss call都係搵你見工,唔好希望越大失望越大
首先諗清楚自己想點先
見完有offer就會走? 可走可唔走,有offer再考慮?定係其實唔想走?

你要請假去見工,就預左人地會估你係去見工,依個係返新工仲去見工要硬食嘅成本
方丈你好,想請教一下:

自己做緊細公司,人工唔高
有機會去出名福利好嘅大公司面試

expected salary 已經要求比而家多~40%

但可能都同應徵職位嘅起薪點有 ~20%差距
(行內消息)

請問咁樣會唔會對hr係考量candidate 方面有影響?

要求人工應該以自己薪金作參考點,
定係以應徵職位嘅起薪點去叫價比較好?
放工in,唔洗請假,拎到offer必走(份工冇前景)

只係怕兩頭唔到岸,冇offer但又比老闆知佢一入職就想走,想睇下點做先最好,同想知啲HR係咪連淨係返左一個月嘅新工都會打去問。

而且張form個term係用「前僱主(previous employers)」,依加個個到底算唔算前僱主
你份cv有無寫依家份工?
無就唔好比人知你返緊工

正常reference check現職工作最少會等你辭職後先check

都係果句,比依家公司知你搵緊工嘅risk係你要硬食嘅成本,你唔駛請假見個risk已經細左
方丈,想請你比啲意見點簡好
月頭見左份工比左offer我,現職同新工都係公營機構,工作性質差唔多,CS為主。
Now:做左2年幾,permanent contract (但凍左薪兩年)
16K 計埋shift allowance(要返overnight),加埋有多2k allowance+交通津貼
有performance bonus & double pay,即係有大概13.5個月糧
17AL + medical

New:offer 21K,2 year fixed contract,但返OH(9-6),但得14AL,有performance bonus(最多一個月人工) 但無double pay
同埋3月入職既話要下年先有 bonus,即係要做足一年先可以攞performance bonus

應該點好😢
有條件又唔同喎
可以有更多詳情嗎
同埋係咪得你一個冇但人人都有
係, 因為allowance 可以Cut , 同埋你自己如果C/ F&B > construction 咁就咁揀比較方便你搵下一份工
我覺得都OK

Total take home: 20*15.5 vs 27*13 (or 14.5)

拉靚個base 先啦
好啊, 不過今個星期應該出食野片 個人興趣
新offer 有咩更吸引?
人工低左, career path 呢? 公司brand 呢?
會, 打返去啦
多數未請唔會contact 做Ref check
你朋友CV 有新工?
睇下個人醒唔醒, cultural fit 唔Fit, career ambition 咁, 因為唔係直接work under him/ her
咁係咪尷尬就唔resign~?
私人原因, clean cut, direct and polite 即可
自己人工, 個位人工都要reference
你之前take 低左, 係你做既decision, 你可以叫人地 range min (negotiable)
而家個位有出糧架
拍左拖一個月, 個位就唔係女朋友咩....

多數冇咁快會Contact, 有offer 先的, 佢怕就同新公司HR 講, Resign 左先contact previous employer

(好似係佢上上份工做啲九唔搭八嘅野、份糧又低到過份,所以決定加呢份新工落cv,令個salary正常返啲)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞