[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
40 Like 7 Dislike
你好方丈,我20 grad 做緊港資公司 HR department Admin Assistant,上年11月有個senior clerk同事resign左,我接手晒佢啲job,但唔知道公司會唔會打算升我。因為自己都係HR可以睇返公司以前promotion record,以往都係年中先會confirm promotion,唔知自己應唔應該等到個時。

如果有升職離職個陣reference letter會寫明在職其間有升職,但其實想知幫助大唔大?

如果真係升我咁我個tittle 應該只會係HR Clerk,對我之後想搵Assistant Officer係咪幫助不大?
工程公司 依家係兩個人做300幾人既野 除左payroll之外 咩都有做 因為payroll 係會計負責
的確加左先走係好啲 但始終turnover rate太高 另一個同事都已經遞左信 遲啲得返自己都好難捱 再請既人都相信唔會留得耐 到時要走就更加難 同埋加左都冇可能即刻走 仲要2個月通知期
方丈想問下 有時見到Linkedin job ad 有寫幾多個applicants,但過幾日去睇又會少人咗,點解會咁既?
13k既工同佢講咁多做乜
26k都唔會講廢話la
升職係加分位
不過Admin Assistant轉HR Clerk,就唔似係升職
其實係咪對即時下份工有影響咋
下下份?
下下下份?
下下下下份?
我見d人都係check latest job會問多d野
有d嚴d 就send 份作文式 form去我前上司度(雖然前上司send番俾我叫我自己作)
但有d bank試過直情唔做reference check
其實你係咪就係方丈做首席助手
同埋有個問題
一年local垃圾bank經驗 0.5yrs+0.5yrs contract(即續約一次)
半年local垃圾bank+半年超級ibank(係超級)0.5yrs+0.5yrs contract

大家揀邊樣
jumpy好似好樣衰
但個人感覺做完超級ibank好似send親 CV就有人打來
仲要聽日
咁佢都係問你係咪aggressive姐 aggressive就預左難揾d架啦
應該係想一個月notice拎埋星期6日錢姐
星期五傾好似輕鬆啲
你個句//無咩爭議性嘅奴工價//
扣左佢50hp
assistant 下一grade 正常係AO, clerk 似demotion 多啲...你有冇同老細傾過你既career path?
一個人200 headcount 好平常... 你讀左奴工法個啲未
你可以搵AO, 乜都apply 左先, 唔洗自己set limit/ ceiling 俾自己
你個價太平, 叫個升幅高啲啲去到16/7 都唔怕的
通知期入面可以請, 人地未必俾你paid leave 姐
睇左close 左withdraw 左好多原因
但唔relevant to 你個application
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞