[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
40 Like 7 Dislike
1. 得中五要搵返哩個數好難, 太多大學FG 同你爭
2. 如果你係重經濟負擔, 你不如唔好有個咁高既expectation, 搵到咩admin 都做住先, 等個人入返狀態先, 你而家有得見就唔會bright 得去邊, 個人未慣
3. 咁點解大公司會炒你
4, 可以話身體, 你都係一年請4 次假姐
留一年係怕你出面俾人嫌
如果offer 好好就走, 但今次就死捱要一年了

反口係唔好啊, 但係你都會做架, 你簽左而家公司, 返緊工, 係出面搵又夠唔好啦...

好好奇, 你覺得自己點解可以叫19, 而有人會肯俾~?
2 年19 , 唔知咩公司, 唔知咩大學, 19 唔係好高但真係一啲都唔低...
要知多啲佢點evaluate 自己
如果一路有升/ 轉工, 你學歷靚仔, 個人又唔太蠢, 4-5 年
多數8-12%, 你細公司, 可能10% 算, 唔會有特定數俾某個rank
加到你20 已經好唔錯....

升左半年內走
多謝你有睇有推
想請教有冇咩方法可以係返工時間interview

夾唔到個interview時間

要見Virtual interview 30mins

向方丈同各位巴絲求救
同公司夾, 有冇得早啲晏啲or lunch 左右咁鼠去見, 當聽左個電話
老細勁micromanage我

周不時都會有奪命call問我野
你要兩個月通知有得唔落cv咩唔落點解釋要等2個月
有冇諗過唔舒服睇醫生
唔落點explain 2個月通知?
咁請假啦
問題唔係點樣無咁覺眼咁行開,而係你無辦法令你老細唔搵你
難搵就一定
不過要人等兩個月就無辦法唔落cv
一定要果日遞信?
最簡單就係跟last employment day
你d reference letter都係落last employment day架啦
同埋依家就會知2月1日係紅日,過多一排邊個記得果日係紅日?
你可以打到俾佢嗎~?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞