[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
40 Like 7 Dislike
方丈因為疫情被迫轉行,讀緊HR
現職Admin 未夠一年,但係自己好唔適合公司文化,加上細公司無升職機會
打算捱過一年就搵工
幫我打打氣
你好方丈
想問見完工後一星期打電話要問application status 會唔會唔係太好?
因為有另外兩份工俾咗Offer我(見完過3日就即有offer) 但我對而家等緊呢份有興趣又冇回音
你好,方丈 急問~ Apply1份需要識programming 既工,佢要我交 FYP / internship report,係咪唔洗交曬成份,節錄比佢就得,比啲我想比佢睇既野? thank you
過唔到probation
下份點解釋好?
你好呀方方。
有留意開你既短片,睇咗好多HR既介紹同轉工tips。
本身響補習社做咗幾年,最近就快完約。想轉番做文職,考慮到HR呢個專業係比較可持續發展,可以打一世既工。所以重頭黎過in相關既工。
想問:
如果英文能力較低,DSE lv 3,係咪唔適宜做HR工作?定係depends on搵咩類型既公司,適應會無咁難?
可以問
不過要預左問完未必有答案
依份工唔應該出現係你cv
起碼隔返一年半載先

同埋依個世界唔只兩間公司請人
請問見工學業證明工作證明
帶大學成績表同糧單ok?
畢業證書太大張
15 negotiable
line 唔會點捉budget 捉得咁緊, 佢地要人做野, 唔係要守公司規矩
有時HR 都唔知點定價/ 怕高左低左都會同line 夾
都係通知期, 炒人唔洗俾原因的...
一次買一個package, 可以last 一年...
幾千蚊
我啊....十年lu...
meet target, 你係sales/ BD?
絕大多數都唔會
比如R vendor 俾多啲discount, 有冇贈品等你間公司敵貨易啲咁

你地會唔會俾homepage 頭頁人地, 好多的
正常啊, 你開工先拎返hard copy
如果係都讀緊HR, 就開始搵啦~
最少CV 唔係100%唔關事了

加油啊 摸摸頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞