[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
40 Like 7 Dislike
跟last employment date , 因為出信都係跟個日
你個問題係好多個既組合
1. 冇人同你handover, 你乜都唔識
>> 冇得搞, 死捱, what doesnt kill you makes you stronger

2. 老細assume 你識
>> 有冇俾佢知過阿前上司乜都冇俾過你, 由你重頭做

3. 你冇問, 但事實上係, underpaid
>> 搵工啦

4. 未簽約
>> 咁你搵緊個陣, 你都會出B 公司糧, 如果你先做得1年多啲, 年資唔會影響到你, 就算佢炒你都係, 唔洗太怕, 佢出到月薪俾你, 你就冇乜點輸
>> 但下次醒少少, 未有新合約, 做乜俾人水左resign

5. 搵到工resign 好唔好, 怕佢搞你
>> 係啊, 有機會啊, 但人工又低, 又唔係大公司, 早走早著啦
>> 你搵到份AME, 15k 好未, 都唔會輸俾哩份
1. 可以, 但係你自己都要嘔返啲錢去供, 你地一齊錯的
2. 正常佢14 日前要你放, 你冇乜得揀
想問吓如果做得reference check係咪已經好大機會會比offer

啱啱收到前老細wtsapp話有間公司搵佢做reference check

Thanks!!!!!!
咁你點make sure 佢有睇到, 等你可以係你放假, 紅日都擇日分手?
In house marketing
公司香港 400人
CityU grad
Fg個陣見係規模ok既公司所以低價接左offer 而2年因為疫情不調薪
所以今年想轉工
Hello 方丈想問下
我唔知公司幾時會出雙糧,其實簽約個時無寫到有
咁可以點 向同事/hr 問下公司有冇?感覺好尷尬
同埋因為都打算轉工(搵緊工了
如果有雙糧就出埋雙糧先搵
唔係好大, 但問題係你中意邊個行業多啲? 因為學既手勢都幾唔同
正確黎講, 佢冇得咁玩去shorten notice, 但係如果你本身係排更不定休, 佢唔安排更俾你, 你冇得投訴
唔係, 正常procedure
你而家要幾耐notice?
19 合理但你本身太賤價難開哩口價
你可以試ME/ AME 19(negotiable)
唔好連interview 都R 唔到.... CV 唔落current
問下上司同同事, 似乎係本身冇..
咁唔洗講
你而家都未grad (?) 你FG 意思係指黎緊5 月?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞