[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
40 Like 7 Dislike
唔會直賣但間接賣
三唔識七一個電話問咁多私人野
又有野想請教方丈/其他師兄姐
份雙糧已經袋袋平安左 諗住星期五遞信
但因為我同呀頭而家輪流wfh 星期五我係office 呀頭係屋企
咁我既做法係唔係應該星期五照放封信係佢枱面 然後email封信既內容比佢
唔該晒大家既解答
info recycle 就會, 但冇乜cost, 如果個post 好, why not?
同埋可能佢地push fwd 個客唔要呢
係, 最好可以call, 俾啲交帶~
會, 即係你話俾女朋友知 "你同我好似唔係太有未來, 我想試下同你啲姊妹?"
五年AM 可以試M
又唔係低估既,... 好似HR 咁, 啲人都覺得HR 垃圾, 雞先蛋先, 有人做得唔好搞到冇人想入, 之後會更差咁...
比喻好貼切
Hello 方丈,最近岩岩Second in完間大機構公司,其實我係5年前做過呢間野但唔同post而且好快就走左,想知道其實佢會唔會知我做過?通常d員工record會keep幾耐?
要搵你既就搵左
唔洗諗太多, apply 左冇反應都係反應...
多數admin M 未必做到HRM, 但係HRM 頂住admin M 多數都勉強做到
foodpanda?
會, 因為最少員工有出過糧都要keep 7 年
我仲係咁話冇做過呢間機構,咁係咪姐係收得皮
唔該方丈
今晚要諗下點講
另外辭職信既信封就咁寫resignation letter?
admin同hr根本就係兩樣者
細公司admin同hr各自都唔需要一個headcount嘅話,兩樣野夾埋搵一個人負責都可以理解
如果有得幾個人仲要撈埋一齊做就真係唔好
人地無論咩角度去諗你點解會話無做過都唔會有positive嘅結論
信封寫邊個係收信人就得,唔駛寫resignation letter
你封信放佢枱面,又明知佢果日唔係office,其他人行開行埋見到會好奇怪,甚至搞出是非
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞