[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
40 Like 7 Dislike
都好你哩到
拉返高個base 先啦
答左, #549
冇,打算裸辭
咁而家到Commit 左有, 好似你可以拎住現家公司新offer 再係出面搵喎
咁點解唔做住搵, 有先走?
4 個半月真係冇乜用的
拖2-3 日話諗, 之後accept 左Decline
我覺得現職個counter offer吸引喎
方丈fg第一份Ft係唔係最好點都留至少一年最近有個offer但覺得做左半年多啲走唔好意思又驚驚地咁,同事好好
方丈大人
Marketing assistant 14k
2年工作經驗 今年打算搵新工寫19K會太aggressive?
感謝
唔係幾好係你要硬食嘅成本
因為你無論如何都會令一間公司失望
咩學歷?
兩年同一份工?
Degree
2年同一份工 (我知underpaid左好耐)
睇學歷同經驗,叫19k唔aggressive
不過睇increment就好高

你cv寫左expect 19k先,唔好寫current salary
咁佢見左你,到時問左你current salary,可能會攞黎做藉口壓你價
你唔急走就企硬少少,bottom line唔好set太低
反正佢壓到落say 16k,你唔肯做嘅話佢都唔會請到另一個degree + 2年經驗嘅人
其實一直以黎都因為underpaid好depress
因為fg入職凍左2年 所以決定今年一定要轉工
想問HR 呢行如果C&B focus 通常幾耐會上到AM? 同埋current market salary 大約幾多啊?
咁你點解去見工
未過probation個時apply都過左段時間先通知interview,就去左試下
升埋先好d
你信佢唔過嘅話咪一路等一路搵出面高一級嘅工
同意, 又唔係唔走會俾人搞
目標係relocation, 有commitment 好過出去撞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞