[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
40 Like 7 Dislike
咁佢個價佢都唔想既, 唔係煩惱就唔洗問啦~
但係佢下份真係要揀返好了
多數影響2 份左右, 對上2 份係最common 多人check
佢都HR 同業, 都係有經驗, 所以一齊知識分享姐~
C&B 同行黎
後者, 反正前者都唔見得stable
其實公司係tittle方面一直都好奇怪,我都解釋唔到

公司從來唔會做review,冇機會可以同老細傾關於career path既野,升職加人工都係老細決定完通知我地HR再通知其他同事

另外如果講人工
目前係12.5k,不過合約寫明一定會係14個月糧,所以我都唔知自己算唔算underpaid,除返開一個月14.5k,另外每個月有750 attendance reward。目標下一份工可以有17k,咁應該等升左or加人工先走?擔心下一間公司會用12.5k當basic太低好難叫到咁高,同埋CV應該唔寫current salary?
坦白講...我呢...唔覺佢覺得難(冇gound gut feeling 黎)...所以先試下manage 下佢expectation
方丈,想問啱啱做夠1年細公司,主要做recruitment 同admin 為主, recruitment全部都做, admin做啲mpf, payroll, medical insurance, attendance records. 宜家想跳翻出去大公司做, 叫價20-21k會唔會太高?
可以~
係啊, 而家開始改好個CV 就搵工
搵到就走
完場開始倒數, 好捱啲
同埋如果14k係2年都無salary review 叫19k應該都尚算ok? 假設5%/year 2年suppose 有~15500, 咁其實叫19000都係~22% 都算正常啦
太多factor可以影響 講咁少好難下定論
真 我今年轉都係+3x% 都揾左3個月咁濟 好多agent/hr一聽到都想壓
我無話一定得喎 我係話唔一定唔得咋喎
會唔會係你見既人多數唔得就話佢會唔得先係倖存者偏差呢?
點解唔去鼓勵下人係prep多d interview 去justify 自己可以加幅高啲呢? 大家都係打工仔 多d人加得多對大家都有好處
你要求加得多冇問題啊
問題係你點justify hr 加咁多俾你先?點解你值咁多錢先?

你話因為上一間公司冇加到人工所以今次要增幅多啲
但hr會challenge你 冇加你人工係能力問題定其他原因?上一間加唔到唔代表我要加番俾你喎
仲要有咁多cand揀又可能平過你
收到 thanks 方丈!
話上一間無加所以今次加返咪唔識吹
話上一間無salary review 所以其實自己經驗已經exceed左14k 而凍薪又可以直接spin 去轉工原因之一咪好d
會, 你而家幾錢人工?
係啊, 叫價唔係奇怪, 但係新公司點解肯食佢舊公司唔加既cost
唔肯食就會唔想要佢
我自己聽到唔會想壓既, 但係肯定唔係加分位姐
宜家18k, 公司~20人
方丈唔該 幫我睇睇
所以要interview到自己值囉 會預左要難好多
都係嗰句 你揀人 人揀你
你同hr有選擇嘅自由
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞