[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
40 Like 7 Dislike
唔係
睇全年總數
總數一樣嘅話無雙糧對員工更有利
法例無規定incomplete month要點計,合理同埋同一貫做法一致就得
除calendar days係比較常見嘅做法,但唔代表其他計法係錯
好的thx,ching
因為係fg小薯喱方面嘅野唔太熟,驚比西老細呃。
明白 死忍都係因為公司係行業有名氣
不過人工真係太差
多謝方丈
定係我expect Salary都係唔好寫咁高
但係如果轉工當升職寫19係咪都算誇張
If say apply marketing executive
問過啦 死都唔肯落
賤公司
呃你份cv
cv俾agent又冇乜所謂
咁佢都一早表明左賤公司嘅身份
自問
我做咁耐mkt/client-facing role都唔敢話自己presentation skill好
條友又要答案又唔肯自己搵
所以而家要跳船
我覺得係睇你interview表現
你說服到人你值呢個價,而人地係有呢個budget就會出俾你
建議你諗下自己呢份工既achievements係咩,有咩可以apply返係嚟緊個role

仲有你預左開19就可能要用D時間慢慢搵
搵唔搵到都係要睇自己造化同際遇
記住唔好睇低自己
加油
Hello方丈 想問一下今年先grad 而家in grad job係咪多數都唔會有offer? D公司係咪一般唔會等個candidate 5個月後先返工(非management trainee)
如果乜都有, 你咪俾佢, 又唔係啲咩highly confidential top secret
有空間俾你主動, 有冇諗過都係一個plus
所以要走要轉工catch up 啊, 2 年乜名氣都沾好哂了
你可以寫19(nego)
佢壓你先退, 唔洗太擔心
冇人叫你CV 放埋current
email 呢~
我都賣左咁多年自己, 都唔係好自覺presentation skill good good
但係好多公司會壓佢就梗
最簡單係17.5-18.5 收貨, 下次再轉再Catch up
睇programme, 有啲headcount 係可以等的
好既, 唔該方丈
明白

我咁問主要因為之前試過好幾次好啲Agent 打嚟問兩句,就問你拎CV同人工,但之後又冇下文。所以唔知佢地係咪拎D資料整 salary report
個client對你無興趣咪無下文

agent d salary report又唔會賣錢,佢無動機去花時間呃你個data
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞