[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
40 Like 7 Dislike
offer 個時
係, 下次醒啲喇
唔係, 你可以話凍左薪就OK
你本身都係contract.... anything to lose?
唔係, 你搵到工先quit
反正你都冇咩輸
自己走, 唔通你哩份又落CV, 等佢寫你not for rehire 咩
1. underpaid 係真
2. 唔關你XGU 咩hon 事, 大個仔了, 唔好咁重hon, 唔係加分位黎, 係去唔到門檻扣分位only
3. AHRO 可以試, 如果你個一年都學到野
雞蛋挑骨頭 個啲係咩

多數都係個同事覺得冇問題, 但好辣著人就係哩啲
同啲同事八下, 有冇人有得早走好過啦~
16/7 係合理, 但係你哩一年半做左啲咩, 學左啲咩, 你公司係咩規模同行業

你講既都仲係你個hon instead of the job, sounds bit green tbh

未計你咁平, 你公司好似都冇留你....
乜都見左先

見左你先有得揀

未見冇offer....講啲咩呢~
唔係好出奇, 係少姐
唔係個個都被選中
可能佢叻叻呢, 我都有試過大catch up
最近多左好多workload,有冇升職講數技巧分享
唔係唔得, 而係如果佢用你同你朋友都得做例子, set 個咁既expectation, 佢會搵得好辛苦姐

我都知elon musk 可以上火星, 我識誠哥都得, 問題係我唔會generalize their financial capacity
我係你會加左先再搵再resign,....
可以 (), 冇問題的
依家咁講已經太遲
不過你拎住14.5k去搵18k成功率一定大過拎住13k去搵18k
你寫明係CV (contract)~
可以括號加番
intern唔會特別寫明部門都常見
依d無咩爭議性嘅奴工價,比人知係consideration真係無妨
ok you win
我唔撚夠叻啊dllm
倖存者偏差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞