[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
40 Like 7 Dislike
岩岩升左職3個月想問呢個時候request internal 轉team 會唔會好奇怪?驚宜家個小氣老細會覺得係對宜家條team 不滿所以先想轉走
其實我原意係宜家條team 啲野做到好悶好重復所以想轉team 學新野
如果最後轉唔成係咪得轉工一條路….
但係轉工又驚升職果3個月經驗唔計要係新公司再等年幾先升得
鳩寫啦

升職要至少坐半年
仲要小氣老細
見完工HR俾offer借d意 想basic salary唔俾足,話計埋10% gratuity其實除返開=我expected salary。
呢招係咪慣常度縮數陰招,定係我唔識人情世故?
我都試過 expected monthly 25k
夠膽死同我講公司有雙糧 最後offer出23.5k
話除返開年薪仲多過我expected既
講下中意music (canton pop K pop 都計架嘛...) 中意食野, 乜都得啦~
3 個月, 轉工人地都唔會當你坐穩左.

一係半年開始搵工, 一係就唔好轉
你話得明佢小氣.............
係度縮 講價姐
你都可以唔take, 其實都係家家有求
咁你咪加個 (all allowances incl.)
咁你事實上人工係咁多, 點呃點寫細
https://youtu.be/B1VLHbVgvGw
哩個啱你
米紙睇到方丈,雖然打左格但feel到好正
多謝你有睇
一定要依家轉?
唔係怪唔怪嘅問題,而係你都覺得有機會轉唔到要走,點解要係一個唔適合走嘅時間去提出
長直髮眼鏡黑絲
要壓價咩都可以係藉口啦
佢個opening 宜家先有同埋好急搵人用
係宜家條team 做左就一年覺得唔係幾鍾意做不過小氣老細又好難得半年就升左我
好驚到時同新team 傾完覺得唔岩做….
咁佢又唔係最後一個opening

重點係你個risk太高,而你依家要出去搵工唔係好嘅option
應該係喬裝黎
係啱做, 你老細都一定會小氣, 分分鐘陰下你咁

recommend against...
人地個女同你拍拖半年就肯嫁個女俾你
你轉個頭溝佢隔離屋個女...
好耐冇見~~~~~~~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞