[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
40 Like 7 Dislike
https://youtu.be/FkA9Y2q6EFM

哩到有講點問
有 公司都唔介意 你介意交接得唔好 之後有麻煩?
其實係介意個錢多啲😂明明可以有一個月做準備然後將啲假變曬錢嘛
Bonus 多唔多先
你要拎齊公司BR 個啲 (要查冊要錢)
仲要花時間去奴記嘈 (未知人地開唔開)
仲要肯定唔只去一次 (你要自己請假去)
仲有一大堆文件 (證明公司犯法,證明佢逼你放假)

未計
你告完公司 你估公司會唔會升職加人工睇好你吖嗱

唔係話奴性重公司大哂
而係要值 拎到既野夠多先好做

當然 出氣好爽 錢唔係concern 另計
公司有權安排你假期的…
幾時merit increase同埋仲有幾耐undertaking?

你唔急走可以係expected salary計晒落去
不過係新公司角度,未落實嘅加人工同你要自己比番嘅buy out錢並唔係佢地要考慮嘅野
如果你快手2月就有offer,會唔會唔捨得無左bonus?
唔該方丈 聽晒
方仗你好 轉工成功了
首先多謝你熱心解答 助人為快樂之本
祝好人一世平安 好心有好報

Thx
你有冇推過?我回到31/12
你嘅所有成本都應該要放入去考慮,我會建議你等到佢加咗 你先用新人工出去叫價再加兩成

你而家個職位坐咗幾耐?
咁似乎拎埋好啲喎
少有乜嘢條件都適合嘅人,只會令到line manager 想要你,而HR 考慮嘅係第二啲

我唔知你會唔會有花紅,你而家出去搵,花紅又冇,加人工又冇,就算人哋當你係而家個職位而家嘅人工係underpaid 俾30% 你都唔抵,未計buy out refund 同埋如果你undertaking 仲有半年即係你係依度先做得半年,你個cv 都可能會稍花

如果我係你,我應該會四月先搵,睇返你undertaking d terms 係通知期計唔計,分分鐘唔使賠返哩舊

同埋仲有就係你而家呢度係咪好辛苦好惡頂所以想即刻走?唔急走嘅話點解唔遲多幾個月先…
1. 靜靜雞贏就得
2. 唔係好明你意思
俾兩個字頭我睇睇
好老實,你自己apply份工,有咩要放棄都係你自願放棄
最多做internal benchmark果陣我用同事嘅新人工黎同你benchmark

再加上你仲有半年先過undertaking,即係你依家份工都係得幾個月,如果你遇著間公司計到盡,會覺得你喺幾個月前已經加夠人工,即係唔駛再加啦,咁你少左一次annual review,加番一年通漲率比你好未?

重點係你轉工嘅成本都唔係新公司justify到比番你嘅野
你上份工short notice走,新公司點解要幫你埋單?
你依家公司請唔夠人要你頂埋d野,新公司點解要compensate比你
我真心建議你加左人工先搵
如果你真係做得好唔開心想快d走,咁錢方面就要張就下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞