[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
40 Like 7 Dislike
想請教下方丈,而家喺外資銀行做緊contract,原先job description 係寫一年,但後尾轉左半年,咁我就嚟做完,佢想再續多一年,我應唔應該問加人工?

另外補充一下,我係入職後,先被通知有holiday coverage.
yes, 因為唔寫, 空白仲衰
唔會冇perm啦
即係夠cand
HR 唔會識你, 佢會聽dept head 講
識唔少... 但係你sales skill 好好?
嗯嗯, 要keep 初心啊
新工加油~
如果個base大 5k唔算多
entry level 14k去19k真心癲
做agency 都一樣
你而家個到好差?
HR 唔會點聽你講的....因為太多人, 如果有solid 野煮你, dept head 講野份量重好多
唔會啦, 咁耐了
你之後啲工都幾份reference 啦
Ummm我都唔知 之前翻part time都無做過sales (2021 FG) 但自問自己communication 同presentation skills都ok
宜家嗰度好好 但因為我係contract trainee 我阿頭話佢無headcount 唔guarantee一定有return 要問吓其他team 所以有d擔心
係, 打唔到電話, 肯既咪用whatsapp
點解咁specific 4 個月LOL
係, 除非你last working day =/= termination date
比如你仲有假
搵左俾佢了
我地冇人想返工
只係想要份人工...
IT 有可能的, 等人用
send 多啲CV 出去, 因為人人都會扣分, 最少唔加分, 你只可以拉大個base 去搵個唔介意/ 冇咁介意既人
有時間講道理, 不如搵工~
唔會的, keep 做死狗啦~
好似啲女朋友追問啲仔, 有冇嫖過妓

幾不安都只會得一個答案
一啲啲有 i am too lazy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞