Omicron首重症 兩針護士入ICU

807 回覆
1444 Like 14 Dislike
其實佢原本想打咩字唔識蝗語拼音睇唔明
可以係下面同孫仔飲茶
仲有打完都會傳染比人,又話保護家人先要打既依家打完又中又傳比人點保護
口服藥副作用細,同埋打疫苗就好似未判先打80大板咁。
呢個年紀...中左新冠 得到重症咪仲大件事
林奠政府谷針口號係要清零通關

咁多弱智出嚟幫佢解話係要減弱病徵
德國RKI資料庫最新數據顯示,新變種病毒確疹者96%都已接受疫苗,若納入考量德國總體疫苗率71%,就可直接推斷出已接受者比未接受者更容易中標。(來源/WELT)

https://www.potatomedia.co/post/a77fe0f4-866f-43e3-983b-5728b3600dfd
高疫苗覆蓋率竟導致高確診率? 哈佛研究顯示完整接種疫苗者感染率反而增高?
"....提高完整接種疫苗的覆蓋率,並不能減少新冠肺炎的確診率。"
覆蓋率越高反而疫情越嚴重
完整接種疫苗的人恐將成為傳染主要人群

https://www.potatomedia.co/post/a77fe0f4-866f-43e3-983b-5728b3600dfd
疫苗後遺症逐漸湧現 半年來多達108足球員死亡,是過往平均數的5倍
多數為心臟問題與血栓

根據維基百科,在2001-2020年,平均每年有4.2人死於SCD或SUD,絕大部分是SCD.....在2021年.....國際足協球員中共有21例SCD/SUD。

突刺蛋白對與心血管的傷害可能性,其中包括心臟疾病例如心肌炎,心包炎等,以及漫佈全身可能觸發的血栓。
現在個情況係
未打既人好小心, 加埋遲d堂食要打針 直頭邊到都唔去,
打左既人周圍玩同周圍見孫仔,信左政府然後周圍播毒,佢地先最保護唔到家人
防重症
撐trump嗰班咪就係anti vax 地平撚所以我都唔明點解當年連登仔要撐trump
哲學地諗,所有野都係咁
你每次買六合彩,可以歸納為兩個可能性
咁中同唔中既可能性咪50%

但如果要講埋中晒所有數字既可能性,呢套思想就用唔到,因為太多數字組合了
唔講打咗邊兩針?
公營醫療系統崩潰邊個負責先就算重症率低都好,只要大規模爆發,喺absolute number上一樣好可觀,外國已經示範好多次
而醫院呼吸機同牀位都有限
到時資源緊絀嘅時候,可唔可以將 唔肯打針嘅重症患者 嘅治療priority擺後啲?

自己做咗決定要接受返後果
而家問題就係班友中咗肺炎,後果要醫護承擔啵
噉中武肺都有副作用,而且各項副作用嘅機會率對比疫苗更高
你中唔中無人care
問題你可唔可以擔保你唔打針,萬一中咗有重症唔入醫院先?

你有重症要入廠,即係會加劇公營醫療負擔啦
到時就唔係你自己嘅問題,係班醫護幫你捱嘅問題
你唔去批鬥啲人食野唔健康日日飲甜野,食嘢三高增加醫療負擔嘅人?
講到尾,公營醫療系統崩潰邊個負責先
就算重症率低都好,只要大規模爆發,重症患者absolute number上一樣好可觀,外國已經示範好多次
而醫院呼吸機同牀位都有限
到時資源緊絀嘅時候,可唔可以將 唔肯打針嘅重症患者 嘅治療priority擺後啲?自己做咗決定要接受返後果啊嘛

而家問題就係班友中咗肺炎,萬一搞到入廠,後果要醫護承擔啵
我又知我無批評?你唔畀我日日兩邊一齊批評啊?

你講得啱啊,所以public health咪話要primary prevention,係噉講健康生活模式嘅重要性囉煙草稅都係噉嚟
你做高風險嘢,保險公司都會加保費啦
公營醫療就係因爲太仁慈,所以先爆煲
出去啲診所去批鬥啲病人啦

你唔好飲甜野、食炸嘢零食呀,高脂高膽固醇都唔好食呀,最好食白烚得啦,最好就死咗佢,因為你嘅存在都潛在地增加緊醫療負擔
1. 首先你張圖都唔係講中武肺之後嘅重症同死亡
係講副作用
問題係“related adverse event”係指啲咩先,傷口紅腫嗰啲?

2. 你有無睇個基數?adverse event同埋心血管併發症風險
如果幾千人做試驗的話,5同9之間嘅risk difference同埋relative risk都係好細咋噃

risk difference唔係就噉(a-b)/b*100%

3. 做RCT用placebo group嘅前提,係搵唔到有效嘅治療,否則的話不合倫理(令病人延誤治療);做完2020年之後,發現BNT好有可能係有好大嘅醫療功效,噉無可能阻止人打㗎嘛

4. 幅圖邊度有話老人家最容易因疫苗引起併發症?佢淨係講咗最容易中武肺咋噃

5. 要睇下篇研究點樣處理數據嚟計intervention effect, intention-to-treat analysis之類
但就算睇unconfirmed case,都係冇打嗰邊多啲

6. biomarker唔係亂用,測唔測得中都係機會率嚟,你要睇返個population嘅disease (即係張圖講嗰啲coagulation、cardiac damage etc)prevalence有幾高;
如果啲副作用本身罕見的話,就算你抽biomarker一樣會miss(positive predictive value太低)結果最尾都係要靠臨牀判斷

就好似大腸癌篩查都係針對上咗年紀嘅人,因爲佢地高風險

診所啲醫生咪就係日日重複做你講嘅嘢囉唔係你以爲佢地patient consultation做乜?
最大醫療負擔就係佢地死死下死唔斷氣,然後要醫護搶救
就好似班重症撚噉
你為咗醫療系統好,都係死咗佢啦,你嘅存在都增加咗醫療負擔
我死咗的話醫生要填death cert,咪即係增加醫護負擔囉屌,用下腦啦
岩呀
應該入院全部吊鹽水
死左就打包,唔死就出返院,最少成本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞