Omicron首重症 兩針護士入ICU

807 回覆
1444 Like 14 Dislike
打伏必泰
拿,呢D咪係討論囉。
怕風險係咪? 人地做足監控,有埋數據。
例如,英國打完針後出現心肌炎CASE數目,*以每一百萬針計*
就算全部同打針有關,風險都係百萬分之幾十 => 0.000025 (18-28歲群組)

你呢個數係咪未計面癱果啲?
https://www.bowtie.com.hk/blog/zh/%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8E-%E7%96%AB%E8%8B%97-%E9%A0%90%E9%98%B2/

先唔講其他較輕微副作用既機率唔低
而且疫苗面世一年多啲
已經講緊要打三至四針
疫苗有效期之前講大概只有半年

淨係睇一針既心肌炎副作用機率
似乎係計少左好幾十倍
你個方案好全面
俾個like啦大佬
防重症
https://www.canadiancovidcarealliance.org/media-resources/the-pfizer-inoculations-for-covid-19-more-harm-than-good-2/
呢段video講左好多輝瑞疫苗疫苗點樣操控、扭曲實驗結果嘅仆街手段。雖然輝瑞唔關我哋事,但係其他藥廠又有冇類似問題?政府專家究竟有冇認真做好疫苗把關工作?喺咁多疑問下強推全民接種疫苗是否合適?實在值得深思。

Summarize下幾個重點:

1. 避重就輕,一味強調打咗輝瑞疫苗可以減少91%確診率,但卻避而不提根據他們的實驗數據,疫苗組比對照組的重症和死亡率均有顯著增加

2. 只提直接死於武肺嘅數據,而無視死於其他併發症的數據。實際上,根據實驗數據顯示,打咗疫苗死於心血管併發症的風險,遠比武肺本身為高

3. 刻意消滅對照組:實驗開始不足一年,就讓對照組自由切換至疫苗組,令我們失去比較對象。看似正面的實驗數據,究竟是因為疫苗的效果,還是因為病毒本身已變種成較弱的病毒株?我們不得而知

4. 樣本偏差,最高危亦最容易因疫苗引起併發症的老年組,只佔樣本極少比例,以此壓低負面數據

5. 沒有為所有參與者進行武肺檢測,而只對研究人員「主觀認為有相關病徵」的參與者進行檢測。事實上有大量「疑似中招但未確認」的Case,這些Case隨時會左右實驗結論

6. 未有追蹤打疫苗後的biomarker變化(biomarker是指一些可以在病徵出現前提前預警隱疾的身體數據),從而掩耳盜鈴式迴避任何疫苗可能引發長遠健康問題的指控
不嬲都知RNA病毒會變種㗎啦, 一早就知要打update version, 你見識少唔識啫
你咁信個政府係咪好準時衝去投票?
咩report?
打咗針點會重症
呃人唔識嘢咩
你打完中招有機會唔使入院關我撚事 ?

既然打唔打都會中武肺 咁點解要打?

條命就我嘅

我唔打又關你撚事?

你打完唔撚使拎出黎講

唔使諗住咁樣令到多啲人陪你喎
好消息!唔係話有人入icu,係事實再次證明做management嗰班腦殘真係唔L掂!(今晚頒獎禮某人講的)
lm
落地獄見
大飛機
仲未有人屌佢打拼音?
有冇諗過係好多人覺得唔值得
特別係而家打針防唔到變種病毒傳染已經係事實

講防重症,
重症高危族係長者,
但佢地打針副作用風險亦高

疫苗追唔上變種
打兩針大家開初仲接受到
而家愈打愈多針,等間第三四五針都黎緊
每次都要冒一次險
自自然然愈來愈少人打

我唔係反科學反疫苗,我有自己打齊3針hpv
其實唔打武肺針只係因為常識,唔係因為反苗
垃圾針
咁佢見到soon仔未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞