Omicron首重症 兩針護士入ICU

807 回覆
1444 Like 14 Dislike
十足十變形金剛啲名咁

你無血小板,𠝹一刀就死
吹大咗
想香港跟外國 玩病毒共存
不過香港又逼又污糟
一爆返 即刻收皮
有無source?
手足又贏
今日打完第二針,其實完全係為打而打
Just a flu
病毒廢咗殺少咗人=疫苗有效
因為無打第4針
以前flu你有冇年年打針?
點解要解釋
死咗咪唔會感染肺炎
所以結論而言支疫苗的確有效預防感染肺炎

我講呢張喎,我響條link淨係搵到你#390張圖
自己拉落啲啦

Rates for vaccinated and unvaccinated
其實打完針只係防咩重症唔係殺滅病毒,
即係一樣有機會中招中機會傳染開去,
咁其實係咪變相反而幫病毒加強抵抗力?

即係用小強藥殺小強,但唔係所有都殺得死,
殺唔死既小強抵抗力強左,一代代傳落去愈來愈唔怕同一種藥
根據世界衞生組織(世衞)編纂的《國際藥典》(第十版)對「伊維菌素」(Ivermectin)的介紹,該藥是一種抗寄生蟲藥物。

被查核影片聲稱,「印度發現了一種新冠特效藥」,並在「實驗室裏發現它能有效殺死新冠病毒」。但實際上,伊維菌素是由日本科學家大村智及美國默克製藥公司的科學家威廉·坎貝爾(William C. Campbell)在上世紀70年代發現。

中心團隊通過回顧相關文獻得知,「伊維菌素能有效殺死新冠病毒」的說法源自一篇2020年6月由一支澳洲研究團隊發表在期刊《抗病毒研究》(Antiviral Research)的論文,題為《美國食品及藥物管理局批准的藥物伊維菌素在體外抑制新型冠狀病毒的複製》(The FDA-approved drug ivermectin inhibits the replication of SARS-CoV-2 in vitro)。文章指,實驗結果顯示伊維菌素在48小時內能將培養液中的新冠病毒RNA減少至原載量的五千分之一,該結果幾乎表明伊維菌素能夠在48小時內有效清除所有新冠病毒物質。但是,該項研究僅進行了體外實驗,尚未能證明伊維菌素在人體內抑制新冠病毒的功效。

一項由哥倫比亞科研團隊開展的研究,於2021年4月發表在《美國醫學會期刊》(The Journal of the American Medical Association, JAMA),題為《伊維菌素對成人輕度新冠肺炎症狀緩解時間的影響:一項隨機臨床試驗》(Effect of Ivermectin on Time to Resolution of Symptoms Among Adults With Mild COVID-19: A Randomized Clinical Trial)。該研究進行了一項對成年輕症新冠肺炎患者的雙盲臨床試驗,結果顯示,接受五天伊維菌素治療的實驗組患者,其症狀持續時間與安慰劑組並沒有明顯差異。研究結論表明,實驗結果並不足以支持伊維菌素用於治療輕症新冠肺炎的有效性。
係天堂見到
演員嚟㗎,廣告嘅嘢唔好信曬
所謂數學同科學,係用嚟控制人既思想

你覺得科學有用,都係相信權力
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/
咁就奇怪,如果美國真係有73%嘅人最少打咗一針,62%嘅人打咗兩針,而打咗兩針嘅人嘅患病率又只係無打針嘅1/5,點解daily new case不趺反升?
Fully咪龍門lor

打左1針個啲確診計埋落冇打
咁除左打針,你有咩好方法減低死亡率?
減低傳染機會就可以少啲人中招

一定唔係打針後放鬆檢測可以減低死亡率
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞