Omicron首重症 兩針護士入ICU

807 回覆
1444 Like 14 Dislike
新聞入面寫 如果唔係夾埋係單日 邊有咁靜
個別例子 唔計
我最期待既畫面
邊度有source同你講打完針十成有效先? 定係你自己錯覺?
防秒殺
患者有糖尿病、高血脂和肥胖

哩單唔計
疫苗係好有效嘅
你今日打咗未呢?
61歲糖尿高血脂 需瑞德西韋
首宗Omicron重症患者是61歲青山醫院精神科男護士,他已打兩針復必泰,上月20日從英國抵港時確診,當時沒病徵,原病情穩定,昨轉為嚴重。中大呼吸系統科講座教授許樹昌稱,患者有糖尿病、高血脂和肥胖,正在深切治療部接受監察,需聞氧氣,是本港首名需用瑞德西韋、類固醇等藥物治療的Omicron患者。
冇人唔明喎。
只係班苗撚 同政府當初吹太大姐。

你諗番疫苗一推出時,明明係講緊:免感染
到打完4哥都照中,
苗撚: 傻閪,有bnt 唔打打4哥,抵嫁。

到打完bnt照中,苗撚開始轉口風;
冇人話打完唔會中 ,打完防重症姐。

到依家打完都照有重症
苗撚: 傻閪,你地究竟識唔識probability

不過明白,打完疫苗之後 ,人就好自然開始會為疫苗護航,儘管未打前係抱有質疑。但見到你地條底線係咁退,就認唔住笑。
source ?
一般而言,正路嘅醫療決定係要個benefits outweigh個risk先會做,而唔係有少少益處就明知大風險都會照冒

仲要講緊係已經有藥研發到出黎
笑緊你同黑警一樣個別事件呀
醫護抵鳩死啦
防失業比較真
苗撚總結:打左唔代表唔死,唔代表無重症,唔代表唔中招,唔一定唔失業
但你地都一定要打,唔係就無飯食
你都話probability啦
死亡率 0.2%
重症率 0.5% <--- 我推測
1000人個中招,死2個,5個重症
995個都係輕症,自己係屋企飲多啲水 訓下覺兩日好返,打針來做乜撚野? 支針仲要咁多副作用,死左政府又賴個死者係長期病患唔賠錢

輝瑞隻新冠口服藥可減低住院或死亡機率89%,中左招 即刻食就可以減低住院或死亡機率89%,好過你打啲無撚用疫苗啦!不過人地美國賣唔賣比你港共就唔知啦日本同韓國就同輝瑞訂左一大批口服藥
感冒都會死人
最好就係個個星期都打
岩呀 好似袁國勇話齋
佢打唔打都會死架啦

唯一一單重症喎
計實際probability咪100%
打左針都重症
肯定佢條命唔夠硬啦

快啲有多啲唔打針的重症拯救苗撚的理論或然率啦
Omicron之前既變種重有用既 家陣就好似得返唔夠3成 4兄就同無1樣
苗撚 : 個⋯個別事件
咪一樣

10個黑警同1萬黑警都無分別
苗撚準未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞