Omicron首重症 兩針護士入ICU

807 回覆
1444 Like 14 Dislike
三針都BIONTECH,得未?
我其實都唔反對人打科興,但明明有保護率高好多既可選擇,而且仲係德國貨,點解仲要打科興?
打飽佢啦7頭皮
重症重成點啊 真好奇
定毒苗副作用
比埋數字,有埋SOURCE你去CHECK,你都可以死頂話打完好似無打...
你如果認真D,比到相反理據反駁到我,咁我都服D丫,
但理據邏輯全無,你一係就係數盲,一係文盲。
呢度咪有data 囉你老母。
苗撚hang機了
多謝!!
引用自你QUOTE既REPORT!
(反苗L看唔懂英文? )

[第9頁]
High levels of protection (over 90%) are also seen against mortality with all 3 vaccines and against both the Alpha and Delta
variants (Figure 4, 8, 12, 3).

[第10頁]
With the delta variant, vaccine
effectiveness against infection has been estimated at around 65% with Vaxzevria and 80% with
Comirnaty (4).
乜防唔到重症㗎?
打飽佢啦睇你頂到幾多針囉
好耐之前唔係話快啲打啦,過咗呢批德國貨就無架啦,要打支那貨
班友食相真係好難睇
不過睇佢地日兜夜兜真係好少
唔講仲以為佢地有佣分
算喇 唔好嘈喇
唔好再激佢喇 佢時間無多喇
打左針先中omicron delta
咁你計左副作用個風險未
食啲面世幾十年既藥都要睇副作用啦
更何況疫苗只係一年貨仔
有幾多副作用仲係未知數
病毒變種又可以nullify 你打過既疫苗

師兄講下呢條數應該點好冇?
其實係咪好難理解重症唔係yes or no既問題而係程度既問題所謂有效防重症只係講緊一旦確診無發得咁嚴重
苗撚:咁點解唔搵醫生寫紙比佢等佢唔使打?

現實係中過風醫生都建議打
層主,要update 埋#465 嘅回覆啦

其實係咪好難理解重症唔係yes or no既問題而係程度既問題所謂有效防重症只係講緊一旦確診無發得咁嚴重
我日日聽收音機d 19醫生話愈殘弱愈要打聽到笑撚死
個護士係咁岩重症姐,
我會繼續信防重症。

不過你針左會減低病症,
延長潛伏期,
變成超級帶毒者帶中國病毒俾孫仔
QUOTE少句都唔得...

[同一份REPORT, 第8頁]
Effectiveness against hospitalisation of
over 90% is also observed with the Delta variant with all 3 vaccines (Figure 3, 3).
(英國係重症先要入院,所以呢度講既 Effectiveness against hospitalisation = 防重症有效率)
咁呀.....一出世就打啦
你問on9袁要唔要一出世就啪一針先
滿3歲打完針科興先可以返屋企,5歲補2針輝瑞先可以出街堂食返學,3歲前一律中央管理,唔接觸外界

【明報專訊】負責審批疫苗在港緊急使用的疫苗顧問專家委員會昨日開會,建議批准科興疫苗的適用年齡涵蓋3至17歲兒童。顧問專家委員會又審視了5至11歲兒童打復必泰的臨牀數據,建議政府與藥廠跟進。

https://health.mingpao.com/%e7%96%ab%e8%8b%97%e9%a1%a7%e5%95%8f%e5%b0%88%e5%ae%b6%e5%a7%94%e5%93%a1%e6%9c%83%e5%bb%ba%e8%ad%b0-3%e8%87%b317%e6%ad%b2%e5%8f%af%e6%89%93%e7%a7%91%e8%88%88-%e5%be%a9%e5%bf%85%e6%b3%b0%e9%96%80/
你係咪傻左?
一出世就一針biontech,
1個月後第二針,
再每年加多針。
如果出世打科興就同樣1個月後第二針,
3個月後第三針biontech。

同埋,唔好意思之前打科興嘅大家,
麻煩由頭重新打過biontech,
科興只係裝飾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞