蜘蛛俠 Spider-Man: No Way Home 劇透集中討論 (15)

1001 回覆
95 Like 3 Dislike
邊度有屈住打,連靈魂出竅都搶唔到個box
仲有如果睇呢啲咁樣嘅爆谷片全部嘢都要合理嘅,咁你不如返去睇紀錄片啦
我覺得strange同Scarlet Witch要嚟真可以秒殺唔少敵人
以前個啲會合理啲同連戲啲
蜘蛛仔話哂都avengers又經歷過endgame
點解啲人會咁一廂情願覺得佢會謀害mysterio
話就話有哂片,但查下myseterio條屍/背景都知佢同stark工業有關聯
造假有幾難?

我知,講故唔好搏故..
唔俾佢地用basic chemical做total synthesis咩
大意上就係多元宇宙 有個觀察者係到睇唔同嘅決定會演變成嘅結果
比如暗黑奇個集 佢炒車無搞到對手殘廢或者佢條女死 結果佢放唔低搞到吸一大埋異生物變左做暗黑至尊法師咁
總之就係有條觀察者係到食唔同宇宙嘅花生 每集就係一個唔同嘅宇宙 最後一集就跨宇宙咁救世界
睇完佢同Loki同埋Wanda就會睇DS2個陣 見到多元宇宙個陣都明佢唔係憑空出現
而係因為Loki嘅好康死左 觀察者出手干涉唔同嘅宇宙 Wanda係為咗救佢兩個仔 再加上DS今次幫spider man四個人合力搞到宇宙線錯撚哂
SONY 版既VEMON已經返左原本個宇宙
殘留左既VEMON 細胞會有MCU 版既VEMON
所以唔洗擔心VEMON 唔夠邪惡
上帝視覺既我地就更係知
現實媒體都可以控制大部份人取向
加上世人都仲認為Mysterio係救世界而死既英雄
佢話支持反對各半,其實有咩出奇,呢個世界不嬲都係咁個政府咁撚on9咪一樣咁多藍絲
ohh 即係都係唔會mix 埋一齊
咪同現實一樣
有班人係拎blm黎搞事
有一班人又信咗
但都有一班人係心水清知咩事
戲入面都有講支持/反對spider既人係55波
觀察者 某程度上都等於我地 都係仆街黎
唔係要extend到multiverse level先可以令multiverse嘅villain唔入MCU?
thor3 好一般,套戲只有最尾thor 帶領一眾難民上飛船遇到thanos, 為infinity war 掀起序幕係成套戲最高潮嗰位,然後沒有了
呢part反而最撚真實
現實世界咪又係edit吓條片,加啲傳媒炒作吓就呃到成班人
我係咁睇,雖然佢同你講係忘記用嘅咒語
但事實上個咒語你當係overwrite會更加易理解 ,所以先可以直接干涉埋現實物理世界(因為依個咒語係接近黑暗世界邊緣)
整套類似What IF嘅動畫都好
其實好多嘢可以寫
例如Doc Oct返到去有可能複製到Arc reactor
fake news又咪大把人信
政府最後冇告佢,但市民大眾好易俾傳媒撚
媒體帶風向既力量
應該唔會陌生架
成日講以前,以前個陣容同埋角色數量仲有劇情內容都比而家簡單得多,而家MCU去到呢一個地步要顧及嘅嘢實在太多,你嗰啲雞蛋挑骨頭嘅位就真心多餘。。。
個情況好似梁朝偉係尚氣入面咁 得佢一個真係演技超曬班
新一集spiderman係咪venom又上spider man身
mcu既pp係引力
冇左個引力出面D人自然唔會被吸引
但佢最後都有去俾一個算好嘅結局俾Natasha 但同時都打破佢自己唔出手干涉嘅承諾
一半半姐 都有一半人係蜘蛛仔fans 唔係全部人都反佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞