《梅艷芳》電影集中討論 (4) - 紅唇烈焰極待撫慰

1001 回覆
17 Like 4 Dislike
有啲戲院Louise已經去過幾次謝票都仲繼續去,佢真係好俾心機
有時真係遠親不如近鄰
唔知會唔會某年某日出到哥哥自傳電影
玩命
想請問大家
金枝玉葉2入面
梅姐同靚靚濕吻嗰幕 個前奏係邊首?
我搵咗電影原聲帶都聽唔出
原來唔係失聯21年,姐夫同兩位姨甥仔有2004年年頭返港出席梅姐喪禮。

而家d傳媒反而揾唔返舊聞
應該係梅愛芳一過身佢哋就去咗加拿大失去聯絡,之後梅艷芳喪禮就突然返嚟,之後又突然消失
[member]會唔會其實背後有聯絡
教育基金既錢又收到,但又聯絡唔到
可能梅姐同姐夫傾好要低調,所以公開講搵唔到[/ member]
垃圾手指
http://the-sun.on.cc/channels/news/20040112/20040112032307_0001_10.html

Eddie哥哥為梅姐穿壽衣呢段報導都好令人動容
Btw琴日睇咗第四次了,琴日謝票有個男觀眾都話睇到喊,佢老婆仲話都係第一次見佢睇戲睇到喊
我都仲想睇多幾次 希望上映到12月尾
好想睇加長版,但可能要出碟先有機會睇到
就算要俾錢買我都制
佢老母而家每個月洗成十幾廿萬都話唔夠,做醫生都冇佢搵得咁多啊

如果真係俾佢攞哂啲錢出嚟唔洗幾年應該會倒哂落鹹水海
出碟一定支持
問到梁樂民,為什麼要將戲中的日本歌手洗白?梁樂民答︰「我相信佢(那日本歌手)係梅姐心中嘅初戀。喺女孩子眼裡,初戀情人唔會係壞嘅,或者有一啲事,佢(梅姐)唔想知,甚至唔想被紀錄……多謝(電影公司)老闆負責知會咗日本歌手,但佢有冇睇呢套電影我就唔知道喇!片中唔講佢全名就是出於對佢嘅尊重。」

梅姐在安排姐姐婚禮時,跟姐姐吵架,但影迷覺得梅姐並非這樣小器的人,為何有這情節安排。梁樂民︰「因為嗰個年代,姐姐出嫁就等如失去咗一個相依為命、可以倚靠嘅親人,相信佢(梅姐)本人都唔願意向大家表達嗰種不捨嘅心情。」
梁樂民跟梅姐只見過一次面。「佢喺上海拍《半生缘》,我去探班,佢見我『嗨!』一聲,好快問我『食咗嘢未?』可見佢真心關心每一個人,我記住咗,努力想放入電影,等大家都有這種感覺。」
在新片未算特別有吸引力之下,安樂發行、梁樂民執導的《梅艷芳》在第四周上映仍遙遙領先,電影於61院映近370場下,12月2日錄得逾萬一人次,較上周四下跌四成三,每場平均人次在31左右,推算收入則在70萬以上,為電影於21天累積達4,740萬,看來電影可望於周末順利突破5,000萬。
怕俾尊尼事務所告就真
要得佢同意至俾播夕陽之歌嘛,點會寫衰佢,不過梅姐入院之前點都要飛去日本見近藤就知佢其實係有幾愛條渣男
套戲有幕播返佢家姐出嫁嘅真實片段好似都feel到梅姐有啲唔開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞