《梅艷芳》電影集中討論 (4) - 紅唇烈焰極待撫慰

1001 回覆
17 Like 4 Dislike
依家引退班人點供樓?

所以咪話唔同哂
而家啲人邊有高峰
我覺得而家啲人個眼光直頭連梅姐一成都冇,如果唔係點會有矮仔曾走去話炎明熹係梅姐,又或者好似viutv全民造星咁被人屌到反艇
時代唔同冇錯嘅,不過嗰個年代計,講起提攜後輩又真係冇邊個好似mui姐咁誇張, 利用自己嘅影響力帶新仔一齊表演, 自己攞完十大中文金曲表演, 都專登嗌咪叫埋草蜢仔一齊上黎伴舞和唱, 等觀眾知道佢哋叫咩名

https://youtu.be/MLpSSqJTK7Y?t=111
之後嗰啲籌款節目,攞獎都帶埋佢哋三個
攞下便宜,搵下錢可能有既
mui姐真係有乜事,家姐,哥哥或者mui 姐自過身草蜢都叫一定有幫手出過力, 有冇出心就唔知,不過都要叫對師父有個交代, 唔會隱咗形
除左哥哥
成套都好睇

要搵個人扮到哥哥真係冇咩可能
投左你自己未啊小明
12點開始
加油呀小明
我都會投你
講起師傅梅姐,蔡一傑心存感激,表示一切是緣份。當年草蜢在1985年的「第四屆新秀歌唱大賽」沒有得到任何名次,蔡一傑打算放棄成為歌手,回去搵工,但卻找不到工作,幾個月之後,梅姐的經理人公司表示梅姐要見他,當時的他只有十幾歲,「上到人佢公司之後,真係成個梅艷芳坐喺度。」對方邀請他們做她演唱會的嘉賓,對他們來說,簡直就是難以置信,接着就開展了之後的日子,排舞、工作、吃飯都在一起,「我又冇跳舞經驗、唱歌經驗,跟住你搵我走上去紅館做表演嘉賓?」當時全場人都不知道草蜢是誰。

後來草蜢準備出唱片,梅姐怕若然他們也簽華星,會被人閒言閒語,覺得是有她撐腰,於是她將草蜢交給第二間唱片公司,「日後你哋要自己開始,自己獨立,就唔好畀人哋覺得你哋會係一個裙腳仔。所以我過到寶麗金嘅時候,我更加要努力,唔可以衰畀人睇,要好畀佢(梅姐)睇,好畀大家睇!」就一直走到現在了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞