《梅艷芳》電影集中討論 (4) - 紅唇烈焰極待撫慰

1001 回覆
17 Like 4 Dislike
同梅媽唔想有contact我可以理解,但點解要連梅姐都斷埋contact
姐夫應該有聯既,但冇話比兩個仔知掛
我係姐夫都會斷佢地聯絡

就算梅姐點仗義都係大染缸生活,重有外母呢條癲婆

有能力去到外國斷佢地關係係至好
所以覺得冇得對比,對三位女演員都唔公平
其實掌摑單嘢之後證明梅姐背後無可能完全冇背景
移咗民身家清白嘅話點會想有來往
應該之前演技訓練嘅時候,學晒啲八十年代口音
私心想套戲票房過到寒戰2
起碼過幾年之後 望番個記錄會係《梅艷芳》
而唔係警匪片
Pin this
等左咁多年梅姐心願終於達到
睇到呢度真係有種安慰既感覺
以已故樂壇天后梅艷芳做藍本的電影《梅艷芳》開畫半個多月,截至昨日票房已達4,581萬,成為年度港產片,同時亦令觀眾再度關注梅姐的生平及點滴。當中梅姐一生最遺憾的事情除了未能覓得真愛外,她生前一直記掛亡姐梅愛芳的兩名兒子,據梅姐生前受訪時透露,梅愛芳於2000年臨終前曾請求梅姐要好好照顧兩名兒子,不過梅愛芳離世後,其丈夫潘立德卻帶着當時7歲的長子潘文皓和5歲的潘進皓離開,直到梅姐離世前一直都與姨甥仔失聯,令她遺憾終生。

而失聯21年的梅愛芳長子潘文皓近日終於現身,已隨父親移民至加拿大的潘文皓日前在facebook上留言,直言自己先後觀看了兩次《梅艷芳》,自爆因為電影而流了不少眼淚,心情久久未能平復,坦言相信姨姨(梅姐)會在天上一直看顧他們兩兄弟,表示會以媽咪及姨姨為榮。

https://www.facebook.com/spicyentertainmenthk/posts/132215389207069
有冇背景都好,「梅艷芳姨甥」呢個身份都夠多野煩
所以斷關係都明,最少可以平靜d平凡d
上面仲有巴打講佢姐夫根本怕撚左佢地一家,得梅姐係正常
認同 當時佢地咁細個 一定會比傳媒記者或者其他人士騷擾
反而去加拿大係一個幾好既選擇 但咁樣真係可憐梅姐冇得睇住佢地長大
但而家大仔出黎講野係咪準備承擔起呢個身份
咁依家始終人都走左18年, 話題性又唔同當年
而且正常黎計, 依家應該都係一個有獨立生活能力既成年人
(又諗起梅姐成世都不事生產既垃圾大佬...)
唔同當年係細路仔, 出黎公開懷念下媽媽同姨姨都承擔得起既
其實佢好似只係喺自己Facebook到講,係佢啲朋友爆俾傳媒聽
咁都幾仆街
我諗梅姐個妹夫應該有同佢哋講佢哋嘅姨姨係好出名嘅歌手,如果唔係佢都唔會專登走去睇梅艷芳呢套戲啦
其實都係網絡傳言,
睇啲文筆仲有少少似最後一針我來縫啲fd
https://www.youtube.com/watch?v=btvytRNS3oQ
有好多大粒
梅姐同哥哥同DANNY都有
損友
除非佢地係加拿大只同白人social, 從來唔睇香港電影,男家親戚又隻字唔提,否則的話睇返自己阿媽當年啲相,新年睇下星爺電影,點都會識梅艷芳
佢應該一早知邊個係梅艷芳,佢去加拿大嘅時候10歲,話大唔大話細唔細,但呢個歲數應該都有記憶,只係佢哋全家一路都好堅持唔走出嚟
唔出來係好事, 主要係怕梅媽唔知又會做咩手腳
同埋好容易被狗仔隊騷擾
如果anita知道自己身後梅媽搞咁多風雨, 佢應該會慶幸兩個姨甥斷聯絡, 冇眼睇呢個外婆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞