《梅艷芳》電影集中討論 (4) - 紅唇烈焰極待撫慰

1001 回覆
17 Like 4 Dislike
多謝佢哋幫套戲宣傳
原來套戲有佢啲門徒認唔到

許志安、Hocc
梅媽同大佬已經好似過街老鼠咁,邊個會care

總覺得梅媽同佢大佬夾埋呃安樂
答應咗都可以告人?
近期冇錢洗,出嚟R$。
佢地唔傻你又邊有新聞睇
而家係大佬告呀
啲食相真係好核突
告啲細節位
話電影公司宣傳品
食相難睇到
安樂影片有限公司有以下的回應︰
「由籌備至開拍到現在,我們一直有法律團隊跟進處理有關法律問題,並在合法的基礎下進行電影《梅艷芳》電影的製作。現這事件已交由我們法律團隊處理,現階段我們不作任何回應。」
佢兩母子根本就係享受上法庭告人嘅過程
出埋加長版
出下千殺上6000萬票房啦
睇返票房記錄
華語第一竟然係寒戰2
又係梁樂民
估唔撚到
寒戰2冇呢套咁精彩
大律師陸偉雄表示香港並沒有肖像權,而有關逝世者的版權,亦屬於遺產管理執行人,家人並未擁有有關版權。
問到若以侵犯商標提告,律師表示要視乎商標注冊的內容而定,單單是使用其名字不足以構成侵犯商標,與此同時要視乎其商標期限,任何商標都有一定的使用效期,若效期已過便不屬侵權。他續指若電影翻拍名人傳記,當中涉及的音樂、片段版權應歸唱片公司、電視台及電影公司所擁有,而非當事人或其家人持有。
至於提到防禦商標,他就表示防禦商標覆蓋的範圍較廣,保護性亦較一般註冊商標強,但每個商標牽涉的內容及法律效力都有不同,要視乎註冊細節而定。
王丹妮:「呢方面麻煩請聯絡安樂電影公司。」

廖子妤:「我唔知呢件事,亦唔方便評論咁多,你哋問番電影公司。」

劉俊謙亦表示不清楚事件,要了解下先。
梅啟明稱早在6月、安樂影片拍製電影《梅艷芳》時,曾多次去信指對方侵犯商標,惟一直未有得到回覆,故現決定入稟高院控告。問到索償金額數字?他迴避說:「日後嘅事。」
梅媽回應梅啟明控告電影公司涉侵權,梅媽表示對此全不知情:「我唔知,佢喺出面自把自為,冇同我傾,我同佢唔啱。(佢話喺2004擁有『梅艷芳』商標註冊?)我一概唔知,佢冇同我商量。」她指今日透過朋友才得知對方行動,問到是否同意對方做法?她說:「我緊係唔同意,佢搞乜嘢,都唔關佢事,仲乜幫去告人。(會唔會打畀佢了解吓?)諗緊打唔打畀佢。我阻止唔到佢,佢財迷心竅。」 又指自己很多謝電影公司,把這套電影拍出來讓更多人知道梅艷芳:「我有打畀(監製)江先生想多謝佢,但搵唔到佢。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞