《梅艷芳》電影集中討論 (4) - 紅唇烈焰極待撫慰

1001 回覆
17 Like 4 Dislike
google 蘇志威 劉小慧 郭晉安
嗰陣嘅劉小慧唔係呢
佢係最令我出戲
本身把聲閪 仲要一講嘢好似一個現代既人穿越番去80年代講嘢咁
若果將來開套《盧宛茵》一定要搵楊千嬅做
我懷疑開番套《楊千嬅》
佢自己做都做唔好
鄭秀文都仲話可以講佢同許志安,楊千嬅我真係完全諗唔到有咩劇情,十分鐘嘅劇本都應該寫唔岀
完全唔係fans歌都冇聽過咁濟,亦唔鍾意佢把聲
老實講我十幾廿年冇入過戲院睇港產片
但套戲確實係港產片裡面拍得最感人嗰套
雖然唔知個故事改左幾多,但個氣氛做得好好,真假畫面交錯得好順,唔突兀

細數感動位
1.同eddie關係似父女,了解唔同年齡嘅anita嘅渴求,為anita準備最靚最合適嘅舞台衫,與其話係服裝,不如話係將anita唔同時期嘅個性呈現俾世界睇。同近藤分手後嘅烈焰紅唇套衫,一個轉捩點俾anita重新振作;last concert套婚紗,代表anita嫁俾舞台,另一方面又好似個老豆送個女去結婚咁

2.同家姐關係又係姐妹又係母女咁,雖然中間anita對家姐結婚感到唔開心,我估係覺得會少左個親人成日陪自己,所以好唔想家姐嫁。但就算鬧翻後,家姐都仲係好關心anita,從來都唔埋怨,對anita不離不棄。所以家姐走嘅時候比哥哥走個悲傷感更大

3.anita喺泰國思考人生嗰半年到之後點樣搵返自己。你諗唔到一個紅透亞洲嘅明星都會有咁嘅煩惱,原來有歌唱唔係必然,而唱歌或愛情都唔係人生嘅唯一,唔需要睇到咁重要,佢開始有好多野想要開始做,呢一點同pixar套soul想帶出嘅意思好似
佢有首歌叫《楊千嬅》啦
結果之前俾人ig串佢如果可磊落做人你會更吸引
佢老公嬲到del cm
咁你話佢唱唔唱得好?
今晚8點半
個lineup…
最型都係王丹妮
王丹妮唔止唱一首
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞