《梅艷芳》電影集中討論 (4) - 紅唇烈焰極待撫慰

1001 回覆
17 Like 4 Dislike
thank you
曾經有一段時間, 我真心以為似是故人來係胭脂扣既歌
不過胭脂扣都係比較有嗰種對塵世心死既味道
梅姐都話如果可以時光倒流, 佢都想細個讀多啲書
又好渴望生兒育女
我估供養侄仔侄女讀大學, 多少都叫補返佢既遺憾既
我一開始都以為似是故人來係胭脂扣主題曲

胭脂扣結尾個feel係比較sad,襯托到梅姐同哥哥最後冇得喺埋一齊嘅嗰種感受,反而似是故人來最尾聽落其實好似仲有少少希望咁
如果而家佢仲在生,我想同佢講讀唔讀得多書都冇所謂啦,我地柒婆夠話自己考第一啦,咪又係搞到香港雞毛鴨血咁
講到mui姐幫新仔, 仲有許志安..
雖然贏咗新秀亞軍, 初初華星冇乜點畀機會佢
, 當年講求靚仔靚女偶像年代, 又唔可以怪華星既, 雖然把聲係得嘅

Mui姐點幫佢呢?
Mui姐有首歌將冰山劈開, 中間又有小段專登畀許志安唱, 佢都叫做不負mui望,唱一段仔都好出, 之後聽眾認得佢把聲,佢開始有得出碟....雖然短暫,許志安最後可以去到男一, 攞左一年全年最受歡迎男歌手獎
https://youtu.be/fguUJcQwTzA?t=70
梅艷芳》芳華今猶在 似是故人來 名人紅星大讚 29/11/21
https://www.youtube.com/watch?v=DAzb2YJN9LM
聽返晒梅姐啲歌
可惜佢唔能夠收成正果,有段幸福美滿嘅愛情
每首歌都講緊自己嘅故事
諗起電影入面eddie叫佢寫句野個段情節
昨遲人
星影匯
沙田MCL
圓方1 or 6院
K11 Art house
又一城house 1
徐若瑄:
有一天,佳慧姊傳了這張22年前的照片給我,1999年,當年我24歲,當時我們同屬BMG唱片,我們聊起了那天很照顧我們的梅姊,帶著我們兩個生澀害羞的小丫頭連轉十幾桌打招呼,讓我們快速跟大家熟絡,第一次有人這麼帶著我,非常難忘,也見識到大姊的風範,記憶猶新。
彭佳慧
電影梅艷芳Anita裏,梅姊告訴她的徒弟:「記住,只要晚輩想學、你們就一定要教,前輩要提攜後輩!」我一直銘記於心,也在實踐著。
很榮幸我就是其中一位曾經被您提攜照顧過的後輩,您的風采有情有義都早已深深的刻在我心裏,相信受您照顧的人很多,可能您也不一定記得了,但我一直感懷在心💜
昨晚去看了電影梅艷芳,很感恩有這部電影,讓我了解了您精彩辛苦不平凡的一生,至今還很震撼!在您忍著病痛穿著婚紗為粉絲辦的演唱會的最後一首歌「夕陽之歌」有一句歌詞「哪個看透我夢想是平淡」我滿是心疼,也有很深的感觸⋯那些對很多人來說的日常,有時對公眾人物來說卻是那麼的遙不可及、那麼的奢侈。
很想您,很棒的電影!謝謝您帶給我們那麼多~
永遠懷念您💜永遠的歌后&影后
昨晚哭到用嘴巴呼吸、今天眼晴還很腫的後輩V⋯很愛您 還沒看的人,別錯過了

2021年11月28日(星期日)單日票房 * 29/11/2021 15:45更新 *

就追到永恆族 唔知過唔過到007
更加證明容祖兒係唱歌機器
我未睇
唔洗蝕了!
係咪破咗大陸引進片紀錄
仲要收多1-2億先安全
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞