貓糧資料庫(14)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
想轉糧

求巴絲推介

平時要番工9-6

早上同夜晚都會餵濕

三個月幼貓
寵物店會唔會有
想單買1-2罐佛跳牆試下
唔知邊到有
主子唔啱食有冇人有興趣平過原價放,留TG
見meowline有
想問有無人餵一包包急凍鮮食?想問下2日1屎正唔正常?
頭一個月餵個陣會2-3日1屎 仲要硬到菊花會損咗流血
餵左益生菌之後就無再有血 但打針個陣醫生話2日1屎好少
賣鮮食個店員都話佢覺得好少 叫我餵乾糧 但我上網睇食鮮食 屎係會變少
其實少屎可以係好事
因為吸收得好 無咩廢物需要排返出嚟
食全凍乾/生肉嘅貓多數都兩日一次
但當然前提係少得嚟都會有固定頻率
同埋啲屎唔會乾硬
係 自從我隻衰野成日屙軟
我聽上邊一位巴打講轉喂腫胸 依加一日4裒都係食雞胸
本身一日1~2次屎 依加就2日一次左右
仲要量唔多 但靚
食雞胸要加額外營養喎
因為無骨無內臟
無計, 依排隻野屙左成十幾日軟便,
我依加最多都係加益生菌比佢
你買營養粉加埋一齊比佢食囉
例如好味小姐個d
本身食咩糧?
可能對入面其中一d成分敏感?
明白 我後日出去買比佢
再唔係一係喂住佢小小罐先?
本身食開orijen 但佢一開頭無事(依包係出邊門市買1.8KG)
之後見佢無事,我就直接係HKTVMALL 計左一大包(5.4KG)
但頭一個星期都無事, 但我有一次轉左汪喵比佢食
佢食完2日後就開始屙軟, 佢一開始屙軟我就停乾,只係喂罐(怪獸)
但之後都好似無咩改善,都係keep住軟.
PS:怪獸我都係由佢細個喂到大,一直都無問題 所以應該唔關罐事
係囉
佢依家無屙
可能可以再試翻罐?
佢琴晚係事隔差唔多10日既第一次靚屎
怕喂多左佢罐/乾 又屙軟
一係食多排雞胸先試罐
如果加營養粉 應該可以長期食
營養均衡就可以叫鮮食
營養粉仲有ez complete/know better for cats
都係可以配無骨無內臟淨係肉既營養粉
明白
時間允許既話我都想整鮮食
你係每餐先蒸 定係一次蒸好多雪住佢
每餐都自己整 返工出街就整定
3個月貓b之前食開royal canin乾糧同烚雞胸
佢其實都係中意食雞胸多啲
如果而家想plan佢逐步轉生肉應該如何是好?
定係比罐罐佢過渡?
雞胸係成塊上定碎上?
成塊上應該要轉罐過渡?
碎上應該可以按比例轉生肉?
屋企主子食厭左 有冇人有興趣
$12@1 全部要140

有意tg : zzzz510
新手想請教下英短五個月大左右
依家食緊
乾糧:
ROYAL CANIN 母貓+初生幼貓糧 34
濕糧:
Wellness Complete Health-Pâté 幼貓雞肉主食罐

乾糧睇完評價想轉Orijen 呢隻可以嗎?
另外想問雞肉 / 魚 其實邊隻好?

Wellness呢隻濕糧洗唔洗轉其他?
汪貓隻幼貓98%營養無膠主食罐好似幾好

thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞