貓糧資料庫(14)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
便便有冇問題呀?如果冇既話,似係上胃道敏感喎
便便都正常,食得玩得,佢係間唔中一兩日會嘔得勁
之後又無野
我google下上胃道敏感先,謝謝你
唔好意思 應該係叫上消化道 不過同埋可以留意下會唔會係貓貓對某種食材有過敏
想問下有冇幼貓糧推介下
我見初期腎病有啲人會建議餵鮮食
(可以確保一定係優質嘅動物性蛋白 對腎臟負擔冇咁大
但鮮食本身蛋白質好高 要自己取捨)

如果醫生建議 而你又唔抗拒
其實可以餵處方糧
健康貓我一定唔會餵rc/hills
但腎貓要限制蛋白攝取
一定會轉用碳水化合物做主要energy supply
就算唔買呢兩隻牌子
其他腎糧一樣都係好多碳水
我收養咗隻4期腎貓 要食全處方糧先勉強keep到啲指數

如果唔想餵處方糧
weruva同boreal算係比較低磷
我睇緊汪喵個冷凍乾燥生食好似幾好 ziwipeak好似又有差唔多既野 唔知邊隻好啲 我隻兩個半月女
追po諗緊wellness好定orijen好,好頭痕
我個隻兩個月仔
我隻女少少懶飲水 諗住凍乾加水 營養好似唔錯 圍返大約四舊一個月..
3餐都係?
wellness core幼貓呢排好唔穩定
之前啲糧多粉、又斷貨、又有蟲
如果唔係咁多問題,呢隻係唔錯嘅
同埋想問下如果遲d想餵生肉,有冇話最好幾大先可以餵佢餵?
利申:2個月仔
而家仲有啲乾糧淨 諗住早夜凍乾加水 晏晝放乾糧
不如遲下去打針嗰陣問埋獸醫啦
我估最起碼等佢大個啲 啲消化系統穩定啲先?
想問係邊到買架?
Ziwipeak好似得風乾?
風乾都幾硬而且溝水唔會溶
細貓唔知食唔食到
新手求教

5個月大貓仔食開wellness 想轉糧(又有蟲又多粉)
睇緊orijen 既糧, 我見佢個隻係 成+幼貓糧,
想問下係咪如果我之後一直都唔轉糧既話,
佢係咪大個都可以繼續食?
因為我知幼貓同成貓啲營養需求應該有啲唔同
我兩隻4個幾月大都食緊,無浸軟都食到無問題
幼貓需要嘅蛋白質係會多少少,但係如果冇記錯的話其實又唔係話十分之遠。大個都可以食嘅,可能留意番佢個體重就ok,因為orijen對於活動唔太多嘅貓貓黎講係好「補」
唔該巴打
新手養貓想問下 我隻貓5個月 個口愈嚟愈臭 係咪糧嘅問題 如果係 我轉咩糧會好啲 麻煩哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞