貓糧資料庫(14)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我隻英短仔仔11個月大重8kg,想轉糧
之前Royal Canin好似好油
有冇咩糧推介可以唔好咁肥?oven based可以嗎?洗唔洗揀減肥糧?
Thrive 紫色斷貨斷左兩個月
有冇人知邊度仲有得賣
紫色係咩味
我見meowline有貨呀!! 你試下問佢地
真係有 終於訂到
佢除左呢隻之外淨係肯食ziwi罐
斷貨呢兩個月就黎食窮我
雞 雞肝
斷親貨都係最快買唔到..
想問一下
三個月 之前佢食RC 可以轉咩糧
爬左成日文發現唔建議幼貓食tuna罐
個陣見舖頭幼貓罐得Schesir tuna/gimcat tuna 同雞就貪方便買左俾佢食,冇做到乜野research
之後有時開左gimcat 雞俾佢都係唔猴
入屋個半月就食足tuna咁耐,乾糧就食朋友介紹嘅rc
爬完文就好想轉罐同乾見好多留言都話幼貓都可以食thrive/wellness core罐/乾,但雞肉味都驚佢會因為冇咁大味唔肯食
開頭兩溝住咁食定一下子換晒做雞肉味會好啲?或者有冇其他牌子推介? 感謝
凡係轉乾糧都要按比例逐步轉
落邊隻綜合營養粉?
收到 感謝
聽講罐轉罐/生肉轉生肉/鮮食轉鮮食就唔使
但係乾轉乾要 因為成分複雜
容易唔適應/敏感
早兩日係meowline買到
一開罐即刻幫我洗埋碟
冇落 因為我唔係當正餐日日食
https://tw.appledaily.com/life/20211208/66TKHDY6ENHWPOHGPHNHDUEWOI/

汪喵間廠被爆發現偷偷排未經處理污水 毒死附近啲魚
另外台灣人話汪喵/怪獸/heromama其實係同一間廠
Send比大家睇自己決定仲繼唔繼續買
買過汪喵 怪獸,佢地用個罐係一模一樣,換咗貼紙同餡only
其實台灣大牌子都咁樣其他細牌子唔知掂唔掂
不過汪喵d罐我隻貓食個陣都冇咩問題
宜家就食陪心catpool多
睇完呢單野之後, 都唔知D 貓貓野食係咪都一樣 搞埋呢D 濕鳩野
屋企主子食左佢地D野3,4年了....
想請教下屋企隻英短宜家就快6個月2.6kg 左右 咩都食胃口好好 冇任何轉糧問題 無論擺幾多糧喺佢個兜佢都一下清晒唔會留 但就搞到我唔知佢食飽未
我宜家隔日餵佢一個k9 75g 罐頭+orijen 紅肉乾糧20g左右,如果冇罐頭既日子就40g乾糧 分四餐餵
想問下個分量夠唔夠🙇‍♂️
同埋嚟緊諗住轉weruva 170g 罐頭 師兄們有冇啲適合嘅餵食pattern🙏🙏🙏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞