貓糧資料庫(14)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
佢話未聽過orijen
8kg?!
我隻貓食開汪喵 我轉左一半instinct 佢都幾鐘意
睇隔離話Orijen嘅貓糧舊配方有隻叫Enterococcus Faecium嘅益生菌會令到其他菌一齊產生抗藥性
如果睇到後面配方有我諗我都係會幫bb轉糧算
咪汪喵怪獸bb罐嗰啲質地
你有冇買過汪喵怪獸?呢隻似唔似?
Instinct 係咩質地?似唔似汪喵bb罐?
試過 比起汪喵感覺漿糊少少 黏黏地
加水做到同樣效果
不過我嗰隻食咗兩次都肚痾
冇阿
總之就一pat野咁
大概ciao肉泥條既質地
但再黏dd 吧
想exactly睇相既話
可以聽日影比你睇有幾糊
好呀你記得就影嚟睇吓~謝謝你
就咁睇ok呀

守下糧機都好
好過啲貓揀飲擇食 放成日都唔食

佢飲得多唔多水?
如果係我 會減少少乾糧 加多半/一罐罐頭
英/美短仔仔 一歲為止around 5公斤都正常
(睇返身型比例)
不過小心佢絕育之後喪食會過重

試過帶英短仔仔落街跑 (真係好似狗咁跑
佢返到屋企勁肚餓 隊咗兩罐80g罐頭
點知食得太快嘔返出黎
可以上網睇人地d開罐圖,睇落硬好多我會人手搞爛d 2隻貓有隻本身唔太鐘意汪喵營養罐要迫佢食,依隻反而佢鐘意,不過隻隻貓唔同
的確係 咁佢又的確係唔揀食
未見過佢有唔食既野 餵咩罐 蔬果都幾乎清

飲水方面佢陪佢癲完 佢都會識口渴 去自己飲水
試過半個鐘自己跑去飲3次水 屙拳頭咁大既尿
我媽同老豆一路不一路笑到gaga 聲

驟眼睇 身形應該都ok fit既
附上圖一張

Btw你點溜你隻貓?我之前想幫佢戴背心再用牽繩帶佢洛街行下 但佢好似好反感著3咁 係咁用後腳踢件3 有幾下好似踢到塊面 就唔敢再比佢著了
試下用工字帶
可能背心箍住頸背個位 覺得俾人捉住
我個隻成日跑出門口
索性用帶帶佢係走廊行
習慣咗再帶佢落平台 無乜人嘅位行
中間有用ciao引佢行左行右
依家戴親帶都煲水
thx 等我又試下先
感覺佢應該唔反感出街
主子一日食罐罐份量幾多?

呢家 5 個月大 2.5KG
每日食緊 5.5oz Wellness Core 幼貓罐
再加1st Choice 乾糧 都食唔停咁

其實使唔使減佢糧 定係再大啲減佢糧?
主子5個月大食緊wellness core, 但太多粉想轉
大家點睇以下兩款?
Instinct 幼貓糧 (雞肉)
Orijen cat and kitten (雞肉)
半個月前都係wc 轉instinct 幼貓糧
So far 見佢都幾中意食隻糧
但一開始轉個時會有少少屙
我覺得可能唔慣高protein左
過一排就冇野了 變番靚屎
開罐第一挖

毫無意外再一次痴晒罐

加水後既糊pat pat
絲打主子幾大?有冇諗過1歲後轉埋instinct隻皇極貓糧?睇落好好咁,我諗緊食instinct幼貓糧到一歲後都係同一牌子會唔會容易接受d
6月半乍
未諗咁遠 8到9個月先再諗吧(純粹懶諗住
So far我個隻冇試過揀糧揀罐
淨係可能換糧初期會有少少軟便

同你講個隻係咪比較高protein?
係既話 到時都會睇番佢運動量係咪維持到先
呢個有啲似RC BB罐
好似都可以一試
請問各位達人, 主子英短女,3.5個月大,而家1.8KG, 一日3餐汪喵BB罐,每次1/3罐溝D水, 乾乾長擺~ 想佢肥多少少,請問係唔係應該加罐罐份量? 之前有試過每餐罐加蒸雞柳絲/蛋黃俾佢, 想問下食罐罐其實仲洗唔洗加呢D EXTRA鮮食俾佢?
好似好少見想問下你係邊買開
Meowcamp
19蚊一罐5.5oz
佢滿350蚊免運
好似唔錯 thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞