貓糧資料庫(14)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
同問orijen啲糧其實o唔ok
分量可以計下熱量
大部分貓都係知飽嘅 (除非食太快
得6個月 又多活動量嘅 食到可以畀多啲
英短黎講 就咁睇體重叫岩岩達標 如果係仔仔仲有啲瘦
不過都係睇骨骼

餵食pattern分四餐好ok呀
近排隻貓啲便便都係頭幾條好靚,最後加兩滴軟屎
有冇人試過?知唔知係咩問題?
岩岩幫佢轉左乾糧都係咁上下
會唔會係罐罐問題?一直食開怪獸汪喵
仔黎 咁睇黎要比佢食多啲
我嗰隻四個月大 去睇獸醫話唔夠重
之後狂谷肥佢 七個月就3.8kg
有冇杜蟲?
or 試下餵益生菌
嘩 應該幾肥美😂
我個隻都係咁
無理佢
日日都係咁 無理到
想問下如果想幫主人轉凍乾做主食,係咪唔可以再放乾糧比佢?因為依加平時係早晚罐,加乾糧放係到 驚佢肚餓

暫時諗住轉k9凍乾做主食
杜蟲有定期做
益生菌呢排都日日餵,都係咁🤔
主子一日屙幾多篤屎同尿先係正常
新手一問
半個月後會接2個幾月嘅貓女翻泥
女女本身食開orijen糧同k9罐
聽朋友講食RC 初生及母貓配方貓糧同罐罐就得
見佢說明寫食到4個月,咁係咪4個月後就要轉糧
見RC另外有款12個月以下食嘅糧唔知好唔好
想問有邊款價錢適中又好嘅糧
近排見好多人都開始唔推汪喵怪獸
等佢食埋淨低嗰啲都想幫佢轉吓
有冇其他牌子幼貓罐個質地係類似汪喵怪獸咁
係啲濕同軟既mousse狀同埋唔係淨係得一隻雞味
我隻貓食唔到成貓罐嗰啲質地同埋鍾意魚味多啲
屋企主子早乾糧, 夜晚凍乾/罐頭...
乾糧唔好同凍乾撈埋一齊就應該無咩野.
但岩岩食可能都要由食小小開始比佢適應
有冇黏液? 無既話可話應該唔駛太擔心
呢隻糧好唔好
岩岩天下貓貓fb見到

https://www.facebook.com/943961778976489/posts/4818276608211634/
主子幾大幾重食開咩又唔講
幾大篤都有分別架喎

餵緊凍乾加罐
尿就2-3球 屎就1-2日一次
個人覺得尿就唔係好夠嘅
邊個朋友咁好伏9你由orijen k9 嘅糧轉垃圾rc
我都搵唔到 已經試過無數罐
k9 ziwi 個啲外國罐可能重內臟味
每次都食淨一半
其他台灣罐又不相伯仲
問左另一個朋友叫我千其唔好轉rc
佢話食wellness core幼貓糧幾好,我都諗住試下
之前最後會痾一滴透明,而家好似無
黏液即係代表咩?
如果有食杜蟲藥, 但屙有黏液可能有梨形蟲https://www.vet.com.tw/news/knowledge-giardia-lamblia-a
我兩隻貓都有正常無咩野唔會發作, 有壓力免疫力降低就屙爛有黏液帶少少血絲
擔心既可以拎舊屎比獸醫驗下
K9我上次試餵,佢食完嘔,無再餵
K9嗰啲係免治肉咁既質地佢好似食得好辛苦
可能仲細唔鍾意咬
台灣有啲想試陪心寵糧(係咪又係汪喵集團?
但係香港代理賣成$23細罐好la貴
貓侍食緊佢啲乾糧,罐有啲興趣但又係無幼貓罐
唔知係咪又係好實嗰啲肉泥質地呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞