貓糧資料庫(14)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
Stella果d得唔得?
凍乾有冇牌子推薦?Stella/怪獸部落生肉乾糧可唔可以?
感謝巴打 買嚟比大爺試吓先
凍乾嚟講Stella比較高碳水
怪獸就好硬身 浸水嘅話要浸長啲時間先淋
其他牌子例如 k9, primal, vital, nwn, nulo 都試得過
最緊要佢肯食
買左包stella未開,以為係好嘢
Leonardo 罐差唔差
咁有冇聽過raw rawr? 好似比較小人食同講呢個凍乾牌子 我隻貓食緊 想知好唔好
唔知可以post 邊度好🥲
買左兩個怪獸部落既貓架但佢地完全唔玩,可以平過台灣價少少,有冇人想接收😭
另外會唔會有人想夾heromama? 驚買左番黎佢地唔食
貓架係邊款?
吊床同佢膠兜果個,樣好靚但唔玩激死人…
轉凍乾點先可以確保隻貓飲夠水?
以前食罐加好多水就得,凍乾條友食晒啲凍乾但淨低好多水
未試過 我隻布偶係食VE凍乾 的確改善到軟便情況 但係罐頭要再試清楚
大家覺得濕糧好啲定凍乾好啲

隻貓完全唔食
有冇人可以接收佢

貓貓一歲多啲
食親乾糧都會屙血
乾糧試過ziwi同怪獸部落都係會屙血
因為屋企所有人全部都要返工
而家早晚各一罐汪喵80g
唔想佢餓咁耐可以有咩辦法
屙血係咪應該去睇醫生好啲
台灣罐有冇研究?聽開都係汪喵,怪獸,貓待。
尋晚睇台灣youtuber介紹厚肉肉,喵重奴
我屋企都有兩隻四個月大貓仔
貓舍食開生肉 翻黎就開始肚屙
醫生話腸胃敏感 建議食RC腸胃糧

依家屋企人擔心太重口味
想問下係咪應該乾濕都餵?
想問下有無糧介紹?
痾咗幾耐,返到屋企食啲咩?
我之前帶隻貓b返嚟都痾咗兩個禮拜
第一隻返咗兩個星期左右 食左蒸雞肉開始屙血
獸醫話可能對雞肉敏感 但係貓舍話之前一直都食生雞肉

第二隻返嚟個幾星期左右開始屙
睇醫生食完藥都有少少屙

兩隻都食緊RC腸胃炎
貓舍建議我地食生肉 所以想問下大家意見
佢食rc腸胃罐有無改善先?
有嘅話食一排 我會大概食一個禮拜
因為痾血加軟便問題 我大嗰隻貓痾咗5個月都有血
依家終於見到終點 之前食咗一排腸胃罐
依家轉咗食Feline natural 嘅罐罐 啲便便好靚
佢之前痾到最尾會有幾滴血 依家眼見都無
但有次用紙巾掂一掂啲血有少許血絲only 其他時間都無問題

食生肉我自己都有諗過 但真係要確保自己處理得好 定時定候杜蟲
做得唔好都有機會腸胃炎或有菌
如果唔係搵隻靚啲嘅罐罐俾佢食啦
隻衰貓驗血對雞同白飯南瓜敏感,鴨就有啲踩界,對火雞、兔果啲都冇敏感,想問下下面兩隻糧好唔好?
1. Nature's Variety Instinct 無穀物 低敏火雞肉 乾貓糧
2. Nature's Variety Instinct 無穀物低敏兔肉乾貓糧
3. Instinct 無穀物成貓乾糧 - 鴨肉配方
4. AATU 奧圖 單一蛋白無穀物成貓乾糧 - 自然放養鴨肉配方
5. Wellness Core 無穀物成貓乾糧 - 火雞拼鴨肉配方
有一隻食完都無好過啊醫生開左勁啲既抗生素俾佢 依家密切觀察緊

如果諗住轉糧係咩應該乾濕都餵啊?

屋企人係緊張大師
個人經驗真係要慢慢嚟
起碼試咗一隻啱嘅罐罐/乾糧先
腸胃敏感唔好又乾又濕住
因為到時又痾你會唔知邊隻唔啱佢
我隻貓都食咗幾次抗生素
我依家試啱咗罐罐 試埋風乾糧啱就會再試一齊食嚕!
唔該你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞