貓糧資料庫(14)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
//Copy from 肥美絲@貓糧資料庫(7)//

乾糧罐頭生肉都有,如果有新出牌子無加到請講低

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hjy163OufDpiu5Y1VlN1ATCVcehya2t2Xmu3_lKnJak/edit?usp=sharing
屋企兩隻女貓養咗冇耐 二歲3.9kg同六個月3kg
每一次開一罐汪喵80幾g 罐先係勉強食得曬
最高紀錄係我全日喺屋企先每人食到兩罐
返工嘅話係非常勉強一人食到一罐+3匙乾糧
喺咪正常好似食得好少咁 細個隻上網計返一日要食成3-4罐先夠數 但佢哋其實又精精神神咁 特別係細嗰隻

Btw 我喺wnp到買咗呢隻Stella & Chewy’s 10lb糧返嚟先發現超級大包….應該有排都食唔曬 想問有冇食開嘅想share一半

我都係…屋企嗰兩隻貓女都係食好少但係好精神
一歲幾一隻3.8一隻3.5,一日四餐
頭三餐每餐都一齊食一罐80g汪喵咋…都係勉強食得晒
因為見佢哋食咁少所以加左第四餐少少乾糧 但就火速清光喎……
五個月左右貓仔 早乾糧 夜晚濕糧
濕糧食緊
WELLNESS Complete Health 幼貓成長配方 雞肉 3oz 85g
乾糧食緊
Royal Canin ROYAL CANIN母貓+初生幼貓糧34

2隻都幼貓糧,食到幾大就要轉?
同埋有咩介紹 thanks
你嗰兩隻過一歲又結埋紮嘅話 兩隻80gx3 加少少乾糧 應該差唔多係啱啱好
Lm
Royal 早轉早著
1歲先轉成貓糧
兩個月貓b食緊喺獸醫買嘅royal canin濕糧同乾糧,有冇話邊隻濕糧好啲
我果隻食緊汪喵,wellness core, 但好似汪喵嘅qc一般試過幾次出事。我都想轉k9, ziwipeak

搭單問:k9罐冇分幼貓成貓?上網睇搵唔到k9幼貓罐
想徵5-7罐紫色thrive 唔知有冇人可以割愛
想問咩係qc
Quality control
但我記得k9 ziwi 都轉咗中國qc
想搭單問
屋企隻英短4個月大
一返黎就肚屙,睇過醫生,食左藥,杜左蟲都係照屙,醫生話佢腸胃敏感,所以食緊royal canin腸胃糧,但仍然間中肚屙

試左好多款益生菌都冇用 iherb, symbiotic dc, 怪獸部落, 發育寶。
有冇人有呢方面經驗分享?
試生肉/凍乾
想問吓大家有冇肉絲罐推薦
本身食開肉泥罐 呢排成日愛吃不吃
反而開返啲肉絲罐 就一口氣清哂
ziki 好貴
嚟緊想買wellness core 老貓試下
似對某類肉敏感 一係做致敏源測試 一係純肉逐隻試
想請問大家有無聽過Vet Expert?

話說我兩隻仔(3個月同5個月大)
近排肚屙(細仔仲有血便😭😭)
(無轉糧,食開Wellness core幼貓糧 乾濕一樣牌子)
睇左醫生後,要佢地食抗生素 益生菌同轉糧 (Vet Expert 嘅腸胃糧,轉左糧同食左藥幾日後係好返好多)

上網好少依個牌子嘅資料,想請教下大家 對依個牌子有無咩了解,謝謝。

另外,啲糧雖然無轉牌子,但近日包乾糧食晒,之後開一包新,係天下貓貓一樣貓網店買(做特價 三包幼貓乾糧、一包成貓乾糧同埋24罐幼貓罐罐)雖然批糧無過期,但唔知會唔會品質出事?之前搵資料見到有啲鋪頭會賣次貨,唔知會唔會今次啲糧出左事,累左兩隻仔😭😭😭
邊度有得買Dr. Elsey's / wysong 貓糧
美國amazon/天下
rc腸胃糧冇撚用 直接試凍乾
偉嘉罐頭係咪好多食到貓貓腎衰竭 case
上個po有人講

canagan, thrive, Astkatta, fussie cat 金罐, ziwipeak
啲人拎RC 去餵流浪貓架咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞