澳洲移民 你問我答 (24)

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
舉例咁
如果DHA發覺出咗HK STREAM
多咗5倍HK STUDENT VISA申請
咁佢地會點諗
我就係唔明呢點,開hk stream 唔係就想你過黎讀書再俾你用485visa 轉pr 咩
咁又點,多左人黎讀書同想申請PR無直接邏輯上關係。

你唔比大部分香港人都係為左澳洲既良好教育系統,想增進自己既學歷,所以不約而同咁申請?
細佬應該未必得(?)
其實有時到轉諗其實人地個hk stream開宗明義就係想你咁樣途徑入藉。
而我being honest咁答反而會rejected咩?係咪其實又係我地黃種人太過驚青,或者虛偽。
之前有人提過一個人要俾幾萬蚊澳幣
仲要排幾年
既然你細佬冇技能
點解唔叫佢過去讀tafe
唔係CSU 唔做vet nurse/zoo既話仲有讀上去做專睇超聲波果d
visa pathway得一條,擔心
唔該由我巴
唔係只係香港人申請留學架嘛,所以個GTE criteria係應用所有申請者。
加油加油
由我巴 ,想問一下 我喺一個現職醫療職系既 香港公務員 我想用過澳洲讀書再移民,不過我有簽到宣誓。現行澳洲政策喺咪未有確實政策唔比宣誓公務員過去做簽證/移民?但係機會大唔大?
如果係唔接納,會唔會係索性拒簽?
定喺會搞到最後 485 pass晒 然後reject 我既190/191 PR visa?

AASW 寫得好清楚有5個要求
你睇下你個學歷附唔附合到
現行澳洲政策喺咪未有確實政策唔比宣誓公務員過去做簽證/移民?但係機會大唔大?
個人認為唔會有影響。

不過我個人無仔細研究過個所謂宣誓入面既內容係咩,所以無辦法好肯定咁講話有定無影響。
如果讀TAFE NSW既Advanced Diploma of Civil Construction Design呢?
我睇VETASSESS個網寫"Only a qualification/s assessment is required for 485 visa purposes. An assessment of both qualification/s and employment is required for permanent residency purposes."
即係讀完書申請485個時唔需要有work experience?
唔該晒由我巴
想問吓到時拎到PR身份,香港份強積金係咪要報稅?又點計法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞