澳洲移民 你問我答 (24)

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
澳洲accountancy undergraduate想返去澳洲讀qs master轉行
睇過資料有三間master可以選擇
uni mel要讀三年應該唔考慮
deakin qs master好似又要undergrad讀過先可以報
所以我如果要行qs條路係唔係得返bond university一間大學可以報?
Deakin唔一定要有相關degree既,可以補讀GD in Construction Management再上主課,但係花既時間都會多D。

Bond Uni唔錯的,真心考慮下。
想補問多一條 之前開咗個immiaccount申請500 係咪用返同一個account申請485就得?
可以。

其實好多問題某程度上都幾重複 係換個角度係咁問,不過都明既需要肯定自己心目中問題既答案
你係咪仲有體檢之類未做?
想請教樓主, 如果想through HK stream過去做PR
又唔想讀書(已讀master), 係咪先搵份工, 經482過到去
期間唔可以被炒/轉工, 做夠4年/3年申請PR(189/191 HK stream)?
驚到時過左age limit撻Q
擔保即係僱主肯搞482visa?
係咪有分short term medium term?
Short term 行HK stream 都可以攞PR
即係其實搵到工, 所有野都係僱主搞, 我都冇野可以做。。
可唔可以講下482期間可唔可以轉工/被炒, 再搵另一份?
我睇過HK stream果份文件, 佢話附合primary criteria就得
而primary criteria又無提age limit, 即係無limit?
由我巴,想幫FD問下

2020 6月 QLD bachelor 畢業
之後返左香港工作
依家想返澳洲讀master 不過master只需要讀1.5年
Master 畢業之後,夠唔夠資格申請485??

Thanks
上個月做左,health assessment果度都update左clearance provided - no action required
我見Deakin 個Graduate diploma既prerequisite係要有certificate
係咪代表我要由certificate讀上去diploma再讀master
都係 我追咗幾個post 都見到問嚟問去都係嗰d 辛苦晒由我巴感謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞