澳洲移民 你問我答 (24)

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
點解人地要要請你 唔請本地人 除非你勁過本地人
Marketing = 吹水 即係你英文要吹得勁過本地人
其次marketing 唔洗degree都做得
花一百萬去讀d無用既野
過來人,搵工真係睇運,讀邊間大學無咩所謂但fg既話成積唔好太差(但最好唔好太野雞),唔係華人公司應該唔會要你),會小左好多機會,最好讀緊書個陣做做intern。 自己諗下 你唔係pr 英文又唔夠local好,讀垃圾大學 連成積都唔好 你係人都唔揀你啦

我第一份工sd左過百份cv先搵到(用左2個月),面試連公司名都講錯要個hr糾正我到最後竟然都請我

萬事起頭難,local experience重要過邊間大學/成績
你係邊度睇到?
因為我都諗住partner讀master 我全職做野
我睇係
“Family members of students studying a masters or a doctorate degree can work unrestricted hours once the primary student visa holder has started their course.”
由我巴你好,想問下occupational therapist 既skill assessment authority 係otc (occupational therapist council). 但係裏面既assessment 只有for educational qualication,搵唔到途徑去assess skilled employed experience. 請問可以點做 求救
同問, 因為我agent 一直都係同我講我講master, 另一半可以無限工時做野
佢應該指讀書嗰個有work limit?
想請問如果大人同小朋友諗住前後腳申請student 去澳洲, 但係小朋友就一早係 primary application 都未approve 前就搵定澳洲學校COE 等之後入境再申請student visa.時用, 呢個時間次序會唔會畀移民局發現同有問題? sorry....I 1999
想問香港既社工牌
係咪冇可能trans到去澳洲既社工牌
一定要讀master?
應該冇 不過應該唔洗讀但要做skill assessment
讀啲實用嘢好過啦
最好就唔好執着個學歷
讀下啲藍領嘢啦 整車 廚 之類
485 配偶係咪工時不限,做咩都得?
同讀咩最好?
本身兩公婆都有degree , 小朋友就預咗要交學費,4K 澳希望搞掂,

同埋有咩辦法搬錢去澳洲?
咁讀master, 配偶就做咩都得工?
好呀
可以,加埋summer/winter的話。
行190就要計分同申請州政府擔保,職業亦都要係WA既擔保清單上。
1. 好D既定義係咩? 注意番其實local黎講reputation唔係最緊要,課外活動,工作經驗,主動性等等會更重要。

2. 當然。

3. 更好係同咩比較?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞