澳洲移民 你問我答 (24)

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
同埋485可以拎到mpf嗎?
由我巴你好
想問下申請student visa 嘅de facto partner難唔難?
有冇話咩條件(一齊幾耐/同居/etc)先可以?
感謝
連登仔咁易呃架咩
想問其實 陪讀590 visa係咪唔可以轉返500 Visa?
我500我做白工得20個鐘都要交架啦,咁我要係500內果半年內拎?student visa又冇得拎
2011年後去過讀bachelor, 依家過去想行485psw再拎pr
想問下係咪要讀2年以上嘅master 先夠時數?
如果個master有得transfer學分,總時數變成1.5年,可唔可以用之前bachelor嘅時數儲夠485嗰2年requirement?
跪謝少不更事嗰陣冇留低
盡量寫就ok
申請485要先讀兩年書,咁分開唔同COURSE加埋兩年又得唔得?
由我巴,我原本想入GTI,成數都係50:50,唔知道如果GTI 被reject, 會否影響之後申請學生簽證再行485呢?
想問下擔保父母過嚟通常要幾耐? 同埋如果幫佢地移民係咪要等五六年?
呢個occupation申請485職業評估唔使工作經驗。
唔清楚,建議問返專業會計。
需要同居最少1年,並且有相關同居 + 關係證明材料。
唔可以。
你究竟係問緊HK MPF定澳洲super?
可以。
可以。
你指既應該係GTI既Expression of Interest個步就唔成功,咁樣係無影響的。
父母付費擔保移民 (143簽證) 依家要等5年半,預計都係會越黎越慢。
最少要有聯名戶口,一D寄去屋企既信,同父母出個證明。
係呀, 我concern 係如果我入過GTI 的 EOI, 而佢唔出 invitation, 到時我行plan B 申請 500 visa 黎讀 master, 驚佢會發現我曾經有移民意圖而拒簽 500.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞